Polisen: ”Vi har inte haft några större problem med tiggare” Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kungsbacka inför tillstånd för att tigga

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att krävas tillstånd för att tigga på vissa delar av kommunens offentliga ytor i Kungsbacka. Bakom beslutet står M, KD och SD. Ett omänskligt beslut hävdar andra partier.

Det råder oenighet i frågan mellan Allianspartierna i Kungsbacka. Både Liberalerna och Centerpartiet motsatte sig starkt mot beslutet.

– Det är ett mycket olyckligt beslut. Det här handlar ju om människor som sträcker ut en hand och ber om hjälp, det är omänskligt och kommer inte leda till att vi hjälper dessa människor på något sätt utan bara leda till mer byråkrati, säger Fredrik Hansson, Centerpartiet.

Moderaterna: ”Det är det bästa för människor”

Hans Forsgren som är kommunstyrelsens ordförande var drivande i frågan. Han menar att reglerna ska vara lika för alla, och den som vill uppehålla sig på gatan och ägna sig åt pengarinsamling måste söka tillstånd hos polisen.

– Man upplever att dom sitter utanför affärerna och det är alltid svårt att veta om de blir utnyttjade eller inte, och grunden måste vara att man arbetar och betalar skatt annars fungerar inte samhället, så det är viktigt att vi är tydliga med vad som gäller, säger Hans Forsgren, Moderaterna.

Polisen: ”Tiggeri sker bara på några få ställen”

Det är polisen som ska besluta om en person ska få tillstånd till att tigga eller inte. En sådan ansökan kommer att kosta 700 kronor.

– För ungefär två år sedan så var tiggeri betydligt mer utbrett i Kungsbacka, men idag sker det bara på några få platser. Vi har inte haft några större problem med tiggare i Kungbacka, säger Anders Wiss som är områdeschef i Kungsbacka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungsbacka

Mer i ämnet
Mer Halland
Mer Nyheter