Elever ska ha ignorerat det mobilförbud som råder på skolan. Foto: TT

Kungsbacka riskerar en halv miljon i vite för dålig studiero

Uppdaterad
Publicerad

Skolmiljön på ett gymnasieprogram i Kungsbacka är så dålig att kommunen nu riskerar en halv miljon i vite om det inte sker en förändring. Främst handlar det om att elever använder sig av grovt språk gentemot varandra samt inte lyssnar på lärarna.

Av Skolinspektionens beslut framgår att skolmiljön varit dålig på programmet under flera år. Trots försök till åtgärder har det inte skett någon förändring och Skolinspektionen anser att det har en negativ inverkan på elevernas möjlighet att klara kunskapskraven.

Skärper ordningsreglerna

Elever vittnar om att det ofta är hög ljudvolym samt att elever skriker grova kommentarer som ”ditt jävla äckel” till varandra. Vidare så lyssnar eleverna inte till det mobilförbud som råder och ignorerar lärarnas tillsägelser, något som även lärarna vittnar om i Skolinspektionens utredning.

Problemen är kända för rektorn som uppger att elever även blivit aggressiva mot lärare. Rektorn uppger att ordningsreglerna framöver kommer att skärpas.

Förändringarna ska ha skett senast i slutet av mars, 2020, annars riskerar kommunen böter på en halv miljon kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.