Hovslagaren Per Nilsson bor i Kungsbacka men kommer från Bollnäs. Foto: Privat

Kungsbackabon Per tävlar bland världens bästa hovslagare

Publicerad

35-årige Per Nilsson, som bor i Kungsbacka, är en av dem som fått en plats i svenska hovslagar-landslaget. I höst blir det VM och trots tuffa motståndarländer hoppas han på att vara med och kamma hem Sveriges första guld i hantverket.

Per Nilsson kommer ursprungligen från Bollnäs, men bosatte sig i Gårdskulla i Kungsbacka kommun för två år sedan. Till vardags åker han runt och skor hästar med en rullande smedja.

– Mitt intresse för hantverket började genom kärleken till en gammal flickvän. Jag var då 22 år och hon var hästtjej. För att lära mig mer om hästar började jag hänga med henne i stallet. Där mötte jag en hovslagare och blev fascinerad av hantverket, berättar han.

Vann silver 2018

I dag, 13 år senare, har han genomgått en treårig utbildning och fått både gesäll- och mästarbrev. Och på hans meritlista finns en lång rad olika tävlingar.

– Det bästa jag har vunnit var SM-silver 2018. Jag har siktat på förstaplats men ännu inte riktigt nått dit, säger Per Nilsson.

I september är det VM utanför Birmingham i England. Per Nilsson är en av fyra ordinarie yrkeverksamma hovslagare som är med i det svenska laget. Det här blir hans sjätte världsmästerskap.

Femteplats som bäst

– Det känns jättehäftigt! Kul med ett nytt gäng i år. Det här är en lagsport och det gäller att alla håller jämna kvalité, säger han och tillägger att det känns bra att både han och hans kamrater fått allt mer stöd från Svenska Hovslagarföreningen de senaste åren.

Sverige har aldrig vunnit VM-guld i hovslageri. Som bäst har vi kommit på en femte plats, enligt Per Nilsson. Oftast är det England, Skottland eller Wales som tar förstaplatsen.

– Vi kommer kämpa, men det är tuffa länder vi fightas mot, säger han.

Så här går VM i hovslageri till:

– En månad innan tävlingsstart får deltagarna en ritning på hästskor.

– På tävlingsdagen gäller det att producera och kopiera skornas funktion, mått och modell.

– Hästskorna ska bli klara under en utsatt tid.

– En domare bedömer skorna och utser vinnare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.