Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Hon förnekar brott”, här berättar Mikael Westerlund, kvinnans advokat, om ärendet. Foto: SVT/Privat

Halländsk kvinna anslöt sig till IS – barnen omhändertas

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan från Halland, som nu utreds för äktenskapstvång och krigsbrott, reste till Syrien 2013 med sina då minderåriga barn. När hon återvände till Sverige begärde sociala myndigheter att två av barnen, som är i skol- och förskoleålder, skulle omhändertas eftersom man bedömde det som en risk att hon skulle återvända till IS i Syrien.

I en dom från Förvaltningsrätten slås det fast att det finns brister i föräldraförmågan hos kvinnan och att barnen därför ska omhändertas.

Dels för att hon tagit med sina barn till ett krigsdrabbat land och dels för att hon, enligt polisens pågående utredning, ingått i ett våldsbejakande islamistiskt nätverk sedan början av 2000-talet. Något kvinnan tillbakavisar.

Kvinnan själv uppger att hon blev lurad av sin dåvarande man att resa till det IS-kontrollerade området.

I klippet berättar kvinnans advokat, Mikael Westerlund, om hennes inställning och om ärendet.

Har inte försökt återvända

Förvaltningsrätten noterar dock att hon inte under alla år i Syrien, tills hon blev gripen av turkisk polis, kontaktade svenska myndigheter för att be om hjälp, trots tillgång till både telefon och internet. Detta skulle tyda på att hon inte tvingats att vara i Syrien. I bedömningen tar de också med att två av hennes barn är kvar i Syrien.

Ska ha gift bort 12-årig dotter

Enligt nämnden finns det uppgifter som tyder på att ett av barnen giftes bort när hon var tolv år gammal och det finns en oro över barnens hälsa och utveckling efter att ha varit med om flera traumatiserande händelser.

– Hon förnekar brott beträffande samtliga misstankar som hon delgivits, säger Mikael Westerlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer