Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnan fick en fyra gånger så stor dos medicin mot vad som var ordinerat – och även andra läkemedel utan grund. I klippet ovan berättar SVT:s reporter Alice Loth vad som kommit fram i fallet. Foto: SVT

Kvinna vanvårdad av mamma och assistent i sitt hem i Varberg – kan ha pågått i många år

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnans mamma ska ha haft egna idéer kring dotterns assistansvård – och under många år utan någon insyn. Så skriver socialtjänsten i Varberg i en rapport efter att misstänkt vanvård uppdagats.

Även den assistent som arbetat hos kvinnan under 30 års tid är en stor del av problematiken, enligt kommunens anmälan. I anmälan beskrivs hur kvinnan har medicinerats rektalt genom ett rör, trots att hon kan svälja medicin via munnen.

Tillförordnad socialnämndschef Ola Viestam säger att man nu utreder anmälan och huruvida kommunen har brustit i sitt arbete.

– Anmälan är utförlig och vittnar ju om allvarliga missförhållanden. Nu låter vi utredningen visa vad vi gjort och inte gjort, säger Ola Viestam.

I klippet ovan berättar SVT:s reporter vad som kommit fram i fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.