Inspektionen för vård och omsorg kan inte bedöma om den fördröjda diagnosen har påverkat prognosen och sjukdomsförloppet. Foto: TT

Kvinnan med cancer fick sen behandling

Publicerad

En kvinna som drabbats av cancer och sökte vård på en vårdcentral i Halland fick inte diagnos tillräckligt snabbt. Det anser Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Vid två tillfällen mellan 2014 och 2015 sökte kvinnan vård och påtalade att hon hade smärtor i ett bröst som hon tidigare opererat för bröstcancer. Hon remitterades till mammografi och ultraljud båda gångerna men inget upptäcktes.

Flera besök

Vid ett besök på vårdcentralen under våren förra året hade kvinnan kvarvarande smärtor i bröstet. De prover som togs visade inget avvikande och hon gavs därför smärtlindring. Kvinnan besökte vårdcentralen igen i början av sommaren och klagade även då på smärtor i bröstet men det utreddes inte närmare.

Vid ett läkarbesök i augusti remitterades kvinnan vidare för utredning och då upptäcktes spridd cancer.

Behandling fördröjdes

IVO anser att den vård som kvinnan har fått på vårdcentralen under våren och sommaren förra året inte var sakkunnig och omsorgsfull. Med hänsyn till kvinnans tidigare sjukdom borde hennes symptom ha utretts ytterligare. Enligt IVo ledde handläggningen på vårdcentralen till att diagnosen och därmed behandling fördröjdes några månader.

Men IVO kan inte bedöma om fördröjningen påverkat prognosen eller sjukdomsförloppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.