Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Du som ska hjälpa kan också behöva stöd”, säger Olga Persson ordförande Unizon. Se henne ge tre råd för hur man ska hjälpa våldsutsatta kvinnor. Foto: Storyblocks/SVT

Kvinnojourer: Många våldsutsatta håller ut under julen – så här kan du hjälpa

Uppdaterad
Publicerad

När julen väl är över söker fler våldsutsatta kvinnor hjälp efter att ha bitit ihop under helgerna. Det upplever Kvinnojouren Victoria i Halmstad. Så här kan du stötta om du har någon i din omgivning som blir utsatt.

Under december månad har Unizon en kampanj tillsammans med ett försäkringsbolag där de uppmärksammar våld i nära relationer.

Färre samtal under ledigheten

Under julledigheten ser både kvinnojouren Victoria i Halmstad och riksförbundet Unizon att samtalen till jouren är färre och många biter ihop, för att sedan öka när vardagen kommer tillbaka.

I videon ovan ser du Zandra Dukuly, ordförande kvinnojouren Victoria i Halmstad, och Olga Persson, ordförande Unizon, berätta om erfarenheter och ge tre tips till dig som känner någon som utsätts.

Unizon

Bildades 1996 av 16 kvinnojourer och gick då under namnet Sveriges Kvinnojourers Riksförbund, SKR.

2015 bytte organisationen namn till Unizon.

Är ett riksförbund för 140 idéburna och icke-vinstdrivande kvinno-, tjej- och ungdomsjourer som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Källa: Unizon.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.