Lag mot nedskräpning fungerar inte

Uppdaterad
Publicerad

Allt för få bötfälls för nedskräpning. Det menar organisationen håll Sverige rent som nu riktar kritik mot lagen. Och i Tylösand har kommunen fått sätta in extraresurser för att hinna plocka upp allt skräp.

Enligt statistiken som Sverige rent tagit fram så bötfälldes under förra året 195 personer i hela landet. Fram tills i maj i år hade 69 personer fått böta. Det, menar Håll Sverige Rent, är för lite.

– Nu ser vi att lagen inte fungerar. Den har funnits i fyra år och det vi ser på statistiken är att det är färre och färre som bötfälls, säger Johanna Ragnartz, VD för organisationen Håll Sverige Rent som verkar för minskad nedskräpning, till SVT Nyheter.

Glas och fimpar

I Tylösand jobbar städarna från tidig morgon med att få bort skräp innan dagens badgäster anländer. Boris Bile är ansvarig för kustservicen i Halmstad kommun, och han instämmer i kritiken mot lagen:

– Den hjälper ju inte oss. Det enda jag kan göra är att städa upp allting innan folk kommer på morgonen, säger han.

Trycket på Tylösand har under sommaren varit så stort att kommunen satt in extra resurser till personal som städar även på kvällarna och en strandrensningsmaskin som plockar upp glas och fimpar från stranden. Johanna Ragnartz på Håll Sverige Rent menar att fler måste kunna bötfällas.

Vill ge kommunen rätt att börfälla

– Vi föreslår att polisen jobbar till exempel någon vecka om året med att utfärda skräpböter eller att man flyttar över sanktionsrätten så att kommunen får rätt att utfärda böterna, ungefär som man gör med parkeringsböter, säger hon. Johanna Ragnartz tror att kommunernas kostnader för att plocka bort skräp skulle kunna vara ett incitament för att utfärda böterna.

Halmstad kommun uppskattar att det olagliga skräpet kostar 1.5 till 2 miljoner kronor varje år. Men för att komma till rätta med problemet tror man på Halmstad kommun inte att en lag är tillräcklig.

– Jag tror att det handlar mycket om att man måste förändra attityder, att folk faktiskt tar sitt skräp och slänger det, säger Boris Bile.

Föräldrar har ansvar

När vi frågar halläningarna på stan så poängterar många att föräldrar har ett stort ansvar.

– Jag tror det handlar mycket om vad man får med sig hemifrån och vad man har för intryck runtomkring sig, säger Jakob Svensson.

Vad gör du som förälder för lära dina barn att slänga skräpet i soptunnan?

– Nummer ett är väl att föregå med gott exempel. Sen är det heller inte så farligt att säga till sina barn att de inte får slänga överallt. Man kan ta med sig skräpet hem om man inte hittar någon papperskorg, säger Johan Skoglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.