• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Trots nedgraderingen är det fortsatt mycket höga flöden i Lagan. Foto: SVT

Lagan nedgraderas till en klass 2-varning

Uppdaterad
Publicerad

Lagan tappar nu sin klass 3-varning och glider istället ner på en klass 2. Även Nissan och Ätran nedgraderas, och för Viskan finns inte länge någon varning. Enligt SMHI har vattenmängden sjunkit undan så pass mycket samtidigt som det inte väntas någon större nederbörd de kommande dagarna.

– Vi har tittat på kraftbolagen längs Lagan och deras tappningar. De ligger på en klass 2-nivå i dag. Vattnet har sjunkit undan sedan fredagen, säger Niclas Hjerdt, hydrolog på SMHI.

Nedgraderingen innebär att flödena i Lagan går från extremt höga till mycket höga. Och enligt SMHI tror man att det kommer fortsätta neråt.

Risk för klass 3 igen

– De närmaste dagarna väntas inga större nederbördsmängder. Det skulle möjligtvis vara onsdag nästkommande vecka och då får vi göra en översyn, säger Niclas Hjerdt.

Han tillägger att smältningen av den snö som har kommit troligtvis inte kommer att ha särskilt stor effekt på flödena. Eftersom det fortfarande är kyligt kommer processen gå långsamt.

Finns det någon risk att det kan vända tillbaka till en klass 3?

– Ja det gör det, särskilt nu när det är så tätt inpå nedgraderingen. Det kan vara någon enstaka sträcka i Lagan som fortfarande ligger på en klass 3, men det räcker inte för att täcka hela ån, svarar Nicklas Hjerdt.

Nissan utmärker sig

Varningen i Nissan har sedan tidigare nedgraderats från en klass 2 (mycket höga flöden) till en klass 1 (höga flöden). Det här gäller sträckan från Hylte hela vägen till havet.

– Nissan går snabbt upp när det regnar men går också ner snabbt ner det slutar regna. Den utmärker sig mest av de halländska åarna på det sättet, säger Niclas Hjerdt.

SMHI nedgraderar också varningen för Ätran, till klass 1. Vad gäller Viskan har man helt tagit bort varningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.