Klicka på klippet för att se Renio Jacobsson, chef för medborgar- och kontorservice på Laholms kommun, berätta hur kameraövervakningen i Laholms stadshus kommer gå tilll. Foto: Bo Bjelvenstedt/Laholms kommun och Alexandra Nordwall/SVT

Hotfull stämning i Laholms stadshus – nu införs kameraövervakning

Uppdaterad
Publicerad

Laholm är första kommunen i Halland som nu börjar kameraövervaka sin medborgarreception.

– De som arbetar här är tyvärr väldigt utsatta. Folk har en tendens att uppträda nästan hur de vill, säger Reino Jacobsson, chef för medborgar- och kontorservice på Laholms kommun.

Personal som möter besökare i kommunens medborgarservice har upplevt en allt mer hotfull stämning, uppger deras chef Reino Jacobsson. Nu har Laholms kommun fått tillstånd av Datainspektionen att sätta upp kameraövervakning av receptionen vid ingången till stadshuset och stadsbiblioteket.

Kameran kommer styras av personalen i receptionen.

– När det är någon händelse som skulle utlösa det här är jag helt övertygad om att de som möjligtvis fastnar på film vid sidan om tycker det är helt okej, säger Reino Jacobsson.

Starta videoklippet för att se hur kameraövervakningen i Laholms stadshus kommer gå tilll.

I Varberg filmas socialkontoret

Enligt Datainspektionen har tolv kommuner i Sverige tillstånd för kameraövervakning i någon av sina kommunala lokaler efter att Datainspektionen blev tillståndsmyndighet 2018. Ett är Laholms stadshus, ett annat är socialkontoret i Varberg som började kameraövervaka sin expedition i april 2019.

I SVT Nyheter Hallands rundringning till övriga halländska kommunerna har ingen planer på att införa kameraövervakning i sina stadshus.

Halmstad planerar loggbok

I Halmstad planeras däremot en loggbok i rådhuset där besökare skriver in sitt namn vid besök, för att få bättre koll på vilka som besöker rådhuset.

– Vi hoppas kunna ha det i drift inom de kommande månaderna. I bästa fall redan nu i november, säger Arvid Samuelsson, säkerhetsansvarig vid Halmstad kommun.

I Kungsbacka diskuteras eventuellt kameraövervakning i ett specifikt rum med begränsat tillträde i kommunhuset, men det finns inga planer på att införa det i allmänna utrymmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.