På gränsen. Båstad och Laholms toppolitiker Bo Wendt (BP) och Elisabet Babic (M) är överens om att de inte vill slå samman kommunerna. Foto: SVT/ MONTAGE

Laholm och Båstad vill absolut inte slå ihop sig

Uppdaterad
Publicerad

Sammanslagningar av kommuner kan kanske vara bra på andra håll men inte i Båstad och Laholm. Det tycker ledande kommunpolitiker om den nya rapporten om sammanslagna kommuner.

Det är den Malmöbaserade tankesmedjan Intelligence watch, som drivsav ett 20-tal lärosäten, företag och myndigheter i Sydsverige, som i en ny rapport föreslår att Laholmoch Båstad blir en kommun.

Med 40.000 invånare skulle den kunna mäta sig i storlek med Falkenberg.

Kommer motarbeta

Men från ledande politikerna i de båda kommunerna, kommer ett tydligt nej.

– Jag tycker över huvud taget att om kommuner ska slås samman ska initiativet kommer från kommunerna själva och det måste finnas ett glasklart syfte, vilket jag inte kan se. Vi har redan mångasamarbeten över kommungränserna som fungerar väl, säger Elisabet Babic (M), ordförande i Laholms kommunstyrelse.

– Detta är något som jag kommer att motarbeta. Jag kan förstå att det är problematiskt för småkommuner med 2.000-4.000 invånare, men vi behöver inte ge oss på de som har 15.000 invånare och som växer, säger bjärepartisten Bo Wendt, ordförande i Båstads kommunstyrelse.

Wendt tror också att Båstads varumärke – med framförallt tennis och turism – skulle ta stryk av en sammanslagning med storebror i norr.

Hylte egen kommun

Enligt tankesmedjan skulle största vinsten med större kommuner vara att göra kommunal administration billigare och att underlätta rekrytering av kompetent personal till kommunerna.

Hallands minsta kommun, Hylte, föreslås däremot bli kvar som egen kommun – det geografiska avståndet till grannkommunernas centralorter är för långt.

Istället förespråkas här tvingande partnerskap med andra kommuner eller att staten stöttar upp den kommunala servicen.

Skarpt förslag på gång

Enligt tankesmedjan ska rapporten ses som ett inspel till den statliga kommunutredning som senast hösten 2019 ska lägga fram förslag till regeringen.

– Återigen görs det en utredning där vi som kommuner inte är med och diskuterar. Vårt största problem är inte att hitta samarbeten men andra kommuner, utan att samverka med de statliga myndigheterna, säger Elisabet Babic i Laholm.

Det här är tankesmedjan Intelligence watch

En tankesmedja är en sammanslutning av skribenter och intellektuella som har till syfte att påverka den politiska opinionen.

Intelligence Watch är en oberoende tankesmedja för hållbar utveckling med fokus på miljö, ekonomi och sociala frågor.

Tankesmedjan har 20 medlemmar – universitet, högskolor, kommuner och företag – som finansierar verksamheten.

Förslaget om kommunsammanslagningar bygger på enkät bland kommunföreträdare gjord av Intelligence Watch.

Enkäten visar att 65 procent av de sydsvenska kommunstyrelseordförandena och 82 procent av kommuncheferna förespråkar färre och större kommuner.

Intelligence Watch föreslår att dagens 77 kommuner i Skåne, Blekinge, Halland och Småland minskas till 44 kommuner i framtiden.

Källor: Intelligence Watch och Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.