Foto: SVT

Laholm och Hylte sämst på förskola i tid

Uppdaterad
Publicerad

I Laholms kommun får bara var tioende sökande plats på förskola i tid, visar ny statistik.

Andelen barn som får plats på förskola inom önskad tid har minskat från 70 till 63 procent på tre år totalt sett i hela landet. Det visar statistik från kommun- och landstingsdatabasen som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Siffrorna visar att Laholm är en av de sämsta kommunerna i landet medan Kungsbacka ligger i topp och kan erbjuda förskola i tid till drygt 90 procent av de sökande, 2016.

Falkenberg och Hylte också i botten

I Laholm är andelen som får plats på förskolan senast på önskad dag så låg som elva procent.

Men även i Falkenbergs och Hyltes kommuner visar siffrorna på stora svårigheterna med att erbjuda förskoleplatser i tid. I Falkenberg får bara var femte sökande plats i tid, och i Hylte är nivån i paritet med Laholm, bara 12 procent.

Varbergs kommun kunde 2016 erbjuda 81 procent av de sökande plats inom önskad tid. Siffror från Halmstads kommun saknas för 2016, men 2015 var motsvarade siffra 33 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.