Skolor och omsorg ska spara mest efter att den styrande koalitionen med C, M, L, KD och S fått igenom sina förslag till besparingar och skattehöjning. Foto: ARKIV/ SVT

Beslutet: Laholms kommun höjer skatten och sparar 35 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Skola och omsorg får dra tyngsta lasset när Laholms kommun nu ska spara 35 miljoner kronor. Samtidigt höjs skatten med 52 öre per intjänad hundralapp nästa år.

– Inflation och räntor driver på konstnader. Vi är inte ensam om detta. Region Halland drabbas av en halv miljard, säger Ove Bengtsson (C), kommusntyrelsens ordförande, efter beslutet om budget i kommunfullmäktige på tisdagskvällen.

Han menar också att ett dyrare pensionsavtal med Kommunal är en orsak till besparingarna.

Nattis läggs ner

Störst besparingar väntas inom skola och omsorg som kostar kommunen allra mest. SVT Nyheter Halland har tidigare berättat om nedläggning av nattis – förskola på obekväma arbetstider. Andra delar är sänkt skolpeng, effektivisering av skolskjutsar samt att går från fem till fyra förvaltningar.

– Det betyder att det kommer vara grupper i samhället som kommer känna av dessa besparingar. Samtliga skattebetalare kommer känna av att de får högre skatt, säger Ove Bengtsson. (C).

Innan besparingsförslagen genomförs görs risk- och konsekvensanalyser.

Näst lägsta skatten i Halland

Innan skattehöjningen med 52 öre genomförs har Laholm Hallands näst lägsta kommunalskatt med 20 kronor och 58 öre per intjänad hundralapp.

Föräldrar som jobbar inom vård och omsorg kan tvingas byta jobb när nattis läggs ner – se intervjun:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte vi föräldrar som kräver nattis, det är yrket”. I klippet berättar föräldrarna som använder sig av nattis hur de skulle påverkas om verksamheten försvann. Foto: SVT

Var ska Laholms kommun spara?

Barn- och ungomdsnämnden: 10 mkr

Socialnämnden: 9,2 mkr

Kultur- och utvecklingsnämnden: 3.4 miljoner

Samhällsbyggnadsnämnden: 2,9 mkr

Kommunstyrelsen: 3,65 mkr

Samt lägga ner kultur- och utvecklingsförvaltningen: 6 mkr

TOTALT 35 MILJONER KRONOR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.