Foto: SVT

Laholms kommun JO-anmäls

Publicerad

Laholms kommun anmäls nu till Justitieombudsmannen och Datainspektionen efter en händelse där personalakter med känsliga personuppgifter låg öppna på en server.

Det är den tidigare moderate socialnämndsordföranden Mikael Kahlin och hans nya parti Medborgerlig samling som ligger bakom anmälan, skriver Hallandsposten.

Känsliga handlingar och dokument med bland annat läkarintyg, varningar och andra personuppgifter låg sparade på ett internt nätverk som över 200 kommunanställda hade tillgång till. När situationen upptäcktes i juni togs handlingarna bort från servern.

Enligt kommunens egen utredning berodde händelsen på ett enskilt misstag. Men Mikael Kahlin menar att det kan ligga ett lagbrott bakom.

– Man måste titta på om kommunen har brustit i något avseende, gentemot det JO och Datainspektionen granskar. Vi misstänker att det finns någon form av lagbrott, därför har vi också kopplat in polisen, säger han till HP.

Anmälningarna riktas mot åtta personer, flera av dem topptjänstemän och ledande politiker inom Laholms kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer