Företrädare för kommunen misstänks för brott mot grundlagen Foto: TT

Laholms kommun utreds av överåklagare

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen har beslutat att inleda en förundersökning om brott mot efterforskningsförbudet. Detta efter att en före detta kommunanställd JO-anmält Laholms kommun. Det skriver Laholms tidning.

– På grund av vad som framkommit har vi anledning att tro att brott har begåtts, säger Per-Ola Culin, handläggare hos JO.

Ilska över medialäcka

Under ett möte med kommunchefen, hävdar den tidigare anställde att det klargjordes att kommunen lagt ned resurser för att ta reda på vem som kontaktat media i ett, för kommunen, känsligt ärende. Enligt anmälan till JO gick Laholms kommun igenom sina 230 anställdas dataloger för att hitta källan som vänt sig till en journalist. 

Kommunen har dementerat det som står i anmälan i en artikel i Laholms tidning 10 oktober.

– Att efterforska källor är något som aldrig skulle falla mig in. Jag har den största respekt för yttrandefriheten, säger Peter Andreasson, kommunchef.

Förbud mot att efterforska källor

I Sveriges grundlag står det att det är förbjudet för en myndighet och vissa privata verksamheter att efterforska en källa som gett information till media. Anställda ska utan risk för repressalier kunna göra detta.

Efterforskningsförbudet är reglerat i tryckfrihetsförordningen 3 Kap. 4§ eller i yttrandefrihetsgrundlagens 2 kap. 4§.

Källa: Sveriges Rikes Lag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.