Foto: SVT

Laholms tänkarhattar får nytt liv

Uppdaterad
Publicerad

De hett omdiskuterade tänkarhattarna som beställdes för 18.000 kronor av en före detta kommunchef 2009 i Laholm har efter många år i kommunens arkiv lånats ut till Ekobrottsmyndigheten. 

Det är utbildningsspecialisten Anna Nilsson Bålman som på eget initiativ vill prova metoden att utifrån vilken hatt man har på sig betrakta en fråga ur olika perspektiv. Detta enligt en metod som den brittiska läkaren tillika författaren Edward de Bono tagit fram för att främja kreativiteten.

– Det är en vedertagen metod som bland annat används i Japan, berättar Anna Nilsson Bålman för SVT Nyheter Halland. 

Hon blev däremot förvånad över att hattarna hon fick skickade till sig var av modellen mönstrad solhatt och inte var höga, enfärgade hattar som tänkarhattarna avbildas i Edward de Bonos utbildningsmaterial. Myndigheten ska nu låna dem fram till midsommar.

Hur visste du att Laholm hade tänkarhattar?

– Jag sökte på internet och hittade då dom braskande rubrikerna om tänkarhattarna i Laholm. Jag har förstått att de var mycket omskrivna för åtta år sedan, säger Anna Nilsson Bålman.

Fick låna hattarna – gratis

Reino Jacobsson, enhetschef på kommunikationsavdelningen på Laholms kommun tycker att det är roligt att tänkarhattarna kommer till användning.

– De fick ju inte någon riktig chans här i kommunen. Det var inte läge att sätta dem på ledningsgruppens huvuden med tanke på den debatt som det blev 2009, säger han.

Reino Jacobsson och Anna Nilsson Bålman

Betalar Ekobrottsmyndigheten någon hyra för dem?

– Haha, det var ju en tanke! Då hade vi kunnat få tillbaka något av de 18.000 kronor som hattarna en gång kostade kommunen. Men nej, dom fick låna dem gratis, säger Reino Jacobsson.

Tror du att hattarna kan komma till heders igen i kommunen nu när Ekobrottsmyndigheten har intresserat sig för dem?

– Det är inte omöjligt att de får en nytändning av detta även här. Vi får väl se, avslutar Reino Jacobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.