Vården har gjort en anmälan enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg. Foto: TT

Läkare missade fraktur i nacke

Uppdaterad
Publicerad

Vid en röntgenundersökning på Halland sjukhus i Varberg missades att en äldre person hade en fraktur i nacken. Nu anmäls händelsen enligt lex Maria.

Den äldre personen ska ha skadats vid en fallolycka. När personen kom till akutmottagningen i Varberg hade hen ont i huvudet och var stel i nacken. Patienten röntgades men röntgenläkaren såg ingen fraktur eller felstälnning.

Blev inte frisk

Patientens smärtor höll i sig och hen fick problem med balansen och drabbades av synstörningar. Sex dagar efter fallet skrev därför vårdcentralen en remiss om ytterligare en röntgenundersökning. Då upptäcktes att patienten hade fått en fraktur på första halskotan. Därefter tittade man återigen på bilderna från den första röntgenundersökningen och upptäckte att frakturen syntes redan då.

– En missad fraktur i nacken är allvarligt. Vi vill därför gärna att den här händelsen granskas av inspektionen för vård och omsorg, säger chefläkare Martin Unger i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer