Foto: TT

Läkare misstog hjärtinfarkt för magkatarr

Uppdaterad
Publicerad

En Kungsbackabo skickades hem med tabletter mot magbesvär och halsbränna – och dog sex timmar senare på soffan.

Händselsen inträffade för ett drygt år sedan och nu beslutar Inspektionen för vård och omsorg att läkaren får kritik för sin hantering av patienten.

Mannen det handlar om sökte sig till Närakuten i Kungsbacka efter att några dagar känt smärtor och tryck över bröstet samt haft sura uppstötningar.

Han berättade för läkaren att han har ärftliga anlag för hjärt- och kärlsjukdomar.

Dog på soffan

På vårdinrättningen togs blodtryck och EKG. Enligt läkaren såg det bra och ordinerade patienten tabletter mot magkatarr och halsbränna.

Mannen åkte hem, tog pillren och väntade på att smärtan skulle gå över.

Sex timmar senare hittade hustrun honom avliden i soffan.

Det är hon som sedan anmält läkaren till Inspektionen för vård och omsorg.

Tecken på hjärtinfarkt

Efter dödsfallet tittade andra läkare på EKG-kurvan och bedömde att där visst finns tecken på en pågående hjärtinfarkt. Även blodtrycket var förhöjt.

Detta, liksom att mannen hade ärftlighet för hjärt- och kärlsjukdomar, är tecken som läkaren inte borde ha missat.

Själv har läkaren försvarat sig med att han följde vårdmottagningens PM om bröstsmärtor och att han skickade med information till patienten att han skulle ringa 112 om han fick mer bröstsmärtor och tryck över bröstet.

Närakuten i Kungsbacka har efter händelsen uppgett till IVO att rutiner har ändrats så att detta inte ska inträffa igen.

”Det som gjorts är diskussioner i läkargruppen om detta, noggrannare EKG-kontroll och att vi ska vara vara mer frikostig att skicka patienter med diffusa besvär till sjukhus för utökad kontroll”, skriver verksamhetschefen Pia Pettersson i en mejlkommentar till SVT Nyheter Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.