Se när högskoleingenjör Per-Magnus Ehde berättar mer om projektet och visar när han mäter vattnet som renats. Foto: TT och SVT

Läkemedelsrester i avloppsvatten renas genom naturen

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedel som hamnar i avloppsvattnet kan inte filtreras bort helt och hållet i vanliga reningsverk utan hamnar istället i vattendrag. I 16 år har Högskolan i Halmstad testat om man kan rena vattnet på naturlig väg. Och svaret är ja, det går.

Vid ett våtmarksområde utanför Halmstad har Högskolan i Halmstad anlagt ett gäng dammar. Dammarna tar hand om vatten som spetsats med liknande halter läkemedel som brukar finnas kvar efter en process i ett vanligt reningsverk.

– Istället för att filtrera med exempelvis ozon eller med kemikalier ville vi visa på att våtmarker kan vara lika effektivt för att ta bort läkemedel, säger Per-Magnus Ehde, forskningsingenjör på Högskolan i Halmstad.

Nedbrytningen i dammarna sker på naturlig väg på några dygn, och resultatet visar att uppemot 90 procent av de kvarvarande läkemedelsresterna försvinner på det här sättet.

Hoppas få se våtmarker utanför reningsverk

Forskningsprojektet, som är ett samarbete mellan Högskolan i Halmstad och forskare vid Högskolan i Kristianstad, är inte helt unikt. Liknande tester har genomförts både i Sverige och internationellt. Enligt Per-Magnus Ehde sticker den här forskningen ut, eftersom de här våtmarkerna kan rena annat än läkemedel som till exempel kväve och fosfor. 

– Vi kommer att kunna ge rekommendationer till kommuner på hur våtmarker av det här slaget kan se ut. Jag hoppas att vi kommer se fler våtmarker i anslutning till reningsverk framöver, säger Per-Magnus Ehde.

Sulfamethoxazole (Antibiotika)

Karbamazepin (Antiepileptika)

Diklofenak (Antiinflammatorisk)

Naproxen (Antiinflammatorisk)

Ibuprofen (Antiinflammatorisk)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer