Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När politkerna intog scenen var det landsbygden och Sibbarps framtid som skulle diskuteras – Elvira och Ellen är med och arrangerar och vill ge Sibbarbsborna hjälp att ta reda på vilka de ska rösta på, hör dem i klippet. Foto: SVT

Landsbygdspolitik debatteras på nya Sibbarpsfestivalen

Uppdaterad
Publicerad

En blandning av musik, mat och lekar – och politk. I helgen var det premiär för Sibbarpsfestivalen där politikerna intog scenen för att debattera landsbygdsfrågor.

– Vi har väl vinklat frågorna lite så att de lyfter det som vi Sibbarpsbor tycker är viktigt, säger Ellen Svensson, en av initiativtagarna.

Trots ihållande regn i det lilla samhället i Varbergs kommun ser arrangörerna det som en framgång och de känner ingen tvekan iför frågan om det blir fler festivaler kommande år.

– Om man tänker sig att så här mycket folk har tagit sig hit i dag så kan vi ändå tänka att det hade varit ännu fler om vädret hade varit lite bättre, säger Ellen Svensson.

Arrangörerna uppskattar att runt 500 personer kom på festivalen.

Detta säger politikerna är de viktigaste landsbygdsfrågorna

Sverigedemokraterna

– Det är att vi bevarar våra skolor och ser till att det är en bra service i allmänhet både till äldre och unga, säger Clarence Jarlow (SD).

Miljöpartiet

– Det handlar om omställning, från ohållbara bränslen och metoder till långsiktigt hållbara och då är landsbygden central, säger Stefan Edlund (MP).

Centerpartiet

– Det är att alla ska få rätt förutsättningar. Vi behöver ge företagen rätt villkor för att de ska kunna drivas och kunna producera mat, men också att man ska kunna tänka på en modern landsbygd, säger Lena Språng (C).

Moderaterna

– Livsmedelsförsörjningen är så klart jätteviktig och högaktuell, men även att man ska kunna bo och leva på landsbygden även om man inte är lantbrukare, säger Ann Charlotte Stenkil (M).

Liberalerna

– I dag har vi framför allt pratat om skolan och god kvalitet i skolan är det viktigaste för där börjar allting, säger Tobias Carlsson (L).

Socialdemokraterna

– Det är en fungerande skola och en fungerande kollektivtrafik. Sen även det här med hyror och bostäder, vi vet att ungdomarna på landsbygden många gånger vill bo kvar men har ingen möjlighet till det, säger Peter Stoltz (S).

Vänsterpartiet

– Det är tillgången till kollektivtrafik och möjligheten att få tag på ett boende. Både de delarna hindrar ju inflyttning och anställning och att man ska komma iväg på studier och kulturaktiviteter, säger Anges Hultén (V).

Kristdemokraterna:

– Vårt valspråk är ”En landsbygd med självförtroende”. Vi vill ha bra service i hela kommunen och det gäller ju absolut även landsbygden, säger Anki Herdell (KD).

Varbergspartiet:

– Vi ska göra iordning mark så att fler kan bygga och verka på landsbygden, men i dialog med de som bor, verkar och har företag här idag, säger Åsa Ekwall (VP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet