Foto: SVT (arkivbild)

Landslagsidrottare döms för grov våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Två män döms nu till två års fängelse vardera för att tillsammans ha våldtagit en kvinna på en hotelltoalett i Halmstad i januari. En av männen tävlar på landslagsnivå inom sin idrott.

De båda unga männen ska tillsammans ha genomfört våldtäkten. Enligt domen i Halmstads tingsrätt ska kvinnan ha varit i en särskilt utsatt situation på grund av att hon dels var ensam med de båda männen och dels väldigt berusad.

Domstolen menar att det rör sig om en grov våldtäkt eftersom det var två gärningsmän och eftersom att de utsatte kvinnan för flera sexuella övergrepp.

Tävlar i landslaget

Den ena av de dömda männen tävlar på landslagsnivå inom sin idrott och har representerat Sverige internationellt. Mannen är bosatt i Halland och är tidigare ostraffad.

SVT Nyheter Halland har sökt det idrottsförbund där mannen är verksam för en kommentar kring hur de ser på domen och mannens forsatta karriär. De har bett om att få återkomma.

Filmade våldtäkten

Kvinnan fick flera skador under våldtäkten och tingsrätten slår fast att hennes berättelse är trovärdig. Våldtäkten filmades av en av männen och det ledde till att de också åtalades för kränkande fotografering.

Domstolen menar dock att kvinnan inte var helt omedveten om att hon filmades och att det inte skedde i hemlighet. Därför frias männen på den punkten. 

Männen nekar

Båda männen nekar till brott och menar att det som skedde var under samtycke. Men tingsrätten går på åklagarens linje och dömer männen till två års fängelse för grov våldtäkt. Männen ska också betala ett skadestånd på 140 000 kronor till kvinnan.

John Gerhardsson, idrottarens försvarare,  menar att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning av den bevisning som kommit fram.

– Man har funnit att målsäganden är i alla delar trovärdig och jag delar inte den uppfattningen.

Kommer ni att överklaga?

– Jag har träffat min huvudman idag och jag har fått i uppdrag att överklaga, säger John Gerhardsson.

Även Claes Kennedy, som är den andra dömde mannens försvarare, säger att de också med stor sannolikhet kommer att överklaga domen.

SVT Nyheter Halland har sökt åklagaren utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.