• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Stjärnryttaren Niklas Arvidsson köper hästgård för etablera ett av landets modernaste hästcenter. Foto: SVT/TT (montage)

Stjärnryttare tar över halländsk hästgård

En av Sveriges bästa hoppryttare köper gamla Plönningeskolans ridanläggning utanför Halmstad för att skapa ”ett av landets modernaste hästcenter”.

Ridanläggningen Fjällaregården är en del av det nedlagda naturbruksgymnasiet Plönninge, i Harplinge utanför Halmstad.

Hoppryttaren Niklas Arvidsson med familj har länge varit intresserad av gården.

Och nu säger kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott i Halmstad ja till sälja anläggningen för tio miljoner kronor till paret Niklas och Jenny Arvidsson.

Vattengravar

I en intresseanmälan till kommunen har de skrivit att de vill skapa ”en av landets modernaste hästcenter”.

– Tanken är att det ska bli ett center för träningar, utbildning och tävlingar för både landslagsläger och för yngre som kommer direkt från ridskola, säger Niklas Arvidsson.

På vilket sätt ska det bli ett av landets modernaste hästcenter?

– Det ska finnas möjlighet för träning och tävling på flera olika underlag, gräs, fibersand, vanlig grusbana och massa olika vattengravar och naturhinder. Det saknas den typen av anläggningar att träna på mellan inomhus och utomhussäsongen, säger Niklas Arvidsson som sedan ett 20-tal år är tävlingsryttare på internationell nivå.

Utveckling av Harplinge

Halmstad kommun köpte så sent som i juni delar av gamla Plönningegymnasiet – framförallt mark väster om själva skolområdet – av Region Halland för 12,5 miljoner kronor. Detta för att säkra mark runt kommunens vattentäkt. Den del av området som nu säljs vidare behövs inte för det ändamålet, enligt kommunen.

– Det känns väldigt roligt att vi kan sälja till en aktör som håller på med hästsport. Jag tror att deras verksamhet kan bidra till att Harplinge utvecklas. De vill driva en utåtriktad verksamhet som kan locka hästintresserade inte bara från närområdet utan också från andra delar av landet, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott.

Innan köpekontraktet kan skrivas under återstår ett klubbslag i Halmstads kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer