Ett hav av julstjärnor möter SVT Nyheter Halland i Tönnersjö utanför Halmstad. Första advent är den stora leveranshelgen. I bara ett av växthusen står 42.000 röda julstjärnor och ungefär två tredjedelar av de sammanlagt 100.000 ska försvinna lagom till det första ljuset tänds.
– Det är i alla fall förhoppningen, säger Maria Johansson.
– Vi har mobiliserat med extra personal och alla är laddade till tänderna, säger Thomas Johansson.
Tillsammans driver det företaget i Tönnersjö som vid den här tiden på året har stort fokus på julstjärnor. Julblomman står för en femtedel av hela årets omsättning. Svenskar köper ungefär lika många julstjärnor under julen som det finns invånare i landet.
Flyger från Afrika
Livet för en svensk julstjärna börjar med en liten stickling på fem till sex centimeter som plockas från en moderplanta i Afrika. Den flyger sedan till Europa där den får rötter. Efter tre till fyra veckor kommer den till Sverige och blir en krukväxt. Men enligt Thomas Johansson är de det miljövänliga alternativet.
– Det kan tyckas konstigt att den flygs från Afrika. Men det är väl uträknat. Hade vi haft fälten med moderplantor som de har i Afrika, hade vi förbrukat mer energi och ökat koldioxidutsläppen. Det går väldigt många sticklingar på ett flygplan och där har de värmen och ljuset som växten kräver, säger Thomas Johansson och fortsätter.
– Vi är väldigt måna om miljötänket. Vi har en lokal leverantör för jorden vi använder och för pellets som värmer våra växthus, säger Thomas Johansson.
Han tror att den svenska traditionen att köpa julstjärnor kommer att hålla i sig och försöken att smyga in andra plantor har inte lyckats. Att en växt från våra breddgrader kommer att ta platsen i de svenska julhemmen ser han inte som så troligt. Blomman är billig och vanligtvis slänger de flesta ut sin julstjärna när julen är slut – och blomman tappat sin färg.
Kan sparas till nästa jul
Men det är möjligt att spara en julstjärna och få den lika vacker till nästa jul. Tricket är mörkläggning och en del ompyssling.
– Vill man ha den färgad till jul nästa år bör man börja med att mörklägga dem i slutet av september från klockan tre på eftermiddagen och hela natten. Inget gatljus får lysa på den, utan det ska vara svart. Då kan du få fram färgen lagom till jul, säger Maria Johansson.
Har du själv testat?
– Nej, det finns ingen mening. Jag är trött på dem efter nyår. Men du kan sätta ut den i maj eller juni och ha den som en uteväxt hela sommaren, en grön växt, säger Maria Johansson.
En stor del av Tönnersjös julstjärnor säljs lokalt i Halland. Även om växten ursprungligen kommer från Mexiko är julstjärnan något som hör den halländska och svenska julen till.
– Många kunder vill åka hit för att se havet av blommor. De har ett stort leende när de åker härifrån, säger Thomas Johansson,
Fakta: Julstjärna
- Julstjärnan trivs bäst i 18 – 22 grader med lagom mycket ljummet vatten.
- Ett trick är att ta ur blomman ut ytterkrukan och ställa den på ett fat med vatten och låta den suga. Det för att undvika uttorkning, men också övervattning och risken att rötterna ruttnar.
- Växtsaften i julstjärnan är giftig.
- Förutom magbesvär och sveda innebär det inge större fara för människor.
- Blommans doft kan locka till sig katter och om de tuggar i sig blomman kan det leda till njursvikt och inre blödningar.
- För människor kan blomman även ge luftvägsbesvär och hudallergi, enligt Astma– och allergiförbundet.