Hans Bjuringer, sakkunnig på våtmarker hos Länsstyrelsen Halland, menar att samhället borde ta ett större ansvar för att göra det lätt att anlägga en våtmark för enskilda markägare. Foto: Anna Palmgren/SVT

Länsstyrelsen i Halland: Anlägga våtmark är för krångligt som enskild markägare

Uppdaterad
Publicerad

Små administrativa missar kan leda till att markägare som ansöker om stöd för att anlägga en våtmark går miste om hundratusentals kronor. Det är inte lätt att göra rätt i det system som finns i dag, menar Hans Bjuringer, sakkunnig på våtmarker vid länsstyrelsen i Halland. Nu vill han att staten ska ta ett större ansvar för utbyggnaden av våtmarker.

– Den enskilde har sällan ett egenintresse i att bygga en anläggning utan det är samhället som får stor nytta av detta, och då borde samhället också ställa upp på ett bättre sätt, säger Hans Bjuringer.

Övergripande ansvar saknas

I dag har ingen det övergripande ansvaret för bidrag till våtmarkerna. Fyra olika myndigheter är inblandade i besluten och stöden handläggs även av länsstyrelser och kommuner.

När en enskild markägare ansöker om statligt bidrag för att anlägga en våtmark blir det ofta för krånglig och kan innebära stora konsekvenser enligt Hans Bjuringer. Risken med dagens system blir att markägare drar sig för att erbjuda sin mark för våtmarksanläggande.

I klippet berättar Hans Bjuringer om varför systemet behöver förenklas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.