Länsstyrelsen tar bort sitt krav på tillstånd för drönare

Uppdaterad
Publicerad

Nu behöver man som privatperson inte längre söka tillstånd för kameraövervakning när man ska flyga med drönare. Reglerna har förändrats efter ett justering av lagen som fattades av riksdagen 20 juni.

Länsstyrelsen Halland informerar nu på sin hemsida om förändringen när det gäller reglerna för att flyga med drönare.

Flera tillstånd behövs

Som SVT nyheter Halland tidigare rapporterat om behövs flera tillstånd för att flyga drönare, något som privatpersoner kanske inte är medvetna om alla gånger. 

Dels ska man informera flygtornet om man befinner sig i en mils omkrets från en flygplats. Ska man tjäna pengar på sin flygning behövs ett tillstånd från Transportstyrelsen. När det gäller fotografering behöver man ha kollat med Lantmäteriet så platsen som filmas inte är skyddad. Skyddsobjekt får inte filmas. Tidigare har man även behövt söka tillstånd från Länsstyrelsen eftersom en drönares kamera räknas som en övervakningskamera och då gäller sådana regler som skyddar individens integritet. Nu har det kravet försvunnit.

”En mer ända­måls­enlig reglering”

– Med detta förslag löser vi företagens problem och får en mer ända­måls­enlig reglering, men ser samtidigt till att enskilda får ett fullgott skydd mot integritetskränkande övervakning, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i ett pressmeddelande.

Ändringen i lagen föreslås att träda i kraft den 1 augusti i år.

Myndigheter kommer även fortsättningsvis att behöva tillstånd från Länsstyrelsen. Det gäller även om myndigheten anlitar en privatperson eller ett företag för att använda drönare åt myndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare

Mer i ämnet