Björn Fagerholm, fiskekonsulent vid Länsstyrelsen, berättar om varför puckellaxen borde dödas. Foto: Patrik Lindström/SVT

Länsstyrelsens uppmaning: Döda puckellaxen

Publicerad

Puckellaxen verkar vara tillbaka i halländska vatten. Under 2017 påträffades cirka 50 fall av puckellax i åar längs den svenska västkusten. Nu har ett misstänkt fall noterats i Ätran. Länsstyrelsen uppmanar de som får fisken på kroken att döda den.

– Vi vill inte ha den i Sverige, den stör naturliga lax- och öringshabitat, säger Björn Fagerholm, fiskekonsulent vid Länsstyrelsen.

Den invasiva arten puckellax utgör ett hot mot andra fiskar då den sprider sjukdomar och parasiter. Det sägs vara omöjligt att utrota arten så istället jobbar man för att försöka begränsa spridningen. Arten kommer från Ryssland och har därifrån vandrat över Norge och vidare söderut där den nu vill etablera sig.

Avliva puckellaxen

Men det bör undvikas då det på sikt kan få konsekvenser för fisken i Sverige.

Vad ska man göra om man drar upp en puckellax?

– Den bör avlivas och rapporteras in till myndigheterna, först och främst, säger Björn Fagerholm.

Se honom berätta mer om puckellaxen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer