När Länsstyrelsen besökte gården fann de avmagrade och smutsiga grisar. Nu åtalas lantbrukaren för brott mot djurskyddslagen. Foto: Länsstyrelsen Halland

Lantbrukare i Falkenberg åtalas för brott mot djurskyddslagen

Uppdaterad
Publicerad

En lantbrukare i 50-årsåldern åtalas i Varbergs tingsrätt för att ha misskött sina grisar. Enligt åtalet ska grisarna ha varit täckta med gödsel och inte fått tillräckligt med foder.

Lantbrukaren, som är hemmahörande i Falkenbergs kommun, ska bland annat inte ha givit suggorna på gården tillräckligt med foder. Djurens liggytor har inte heller varit tillräckligt rena eller haft nog med strö.

Tio av de suggor som levererades till slakt i januari 2018 var täckta med intorkad gödsel och två av dem var så avmagrade att de kasserades som föda.

Veterinären larmade

Enligt veterinären på slakteriet var grisarna så kraftigt avmagrade att revben, höfter och ryggutskott syntes tydligt. Veterinären berättar i förhör att ”djuren blev av med sitt lidande i samband med slakt, men jag tänkte på de övriga djuren som var kvar på gården”.

Livsmedelsverket skriver i sin åtalsanmälan att samtliga 30 suggor som lämnats för slakt var avmagrade. Fyra visade tecken på utmärgling.

En av suggorna hade även bogsår vilket uppstår om magra suggor tvingas ligga på hårt underlag när kultingarna ska dia.

Livsmedelsverket skriver även i sin anmälan att man kan förutsätta att djurhållaren haft tillräckliga kunskaper om djur för att förstå att djuren utsatts för lidande under tiden de underutfordrades.

Mannen själv förnekar brott.

”Dålig ekonomi”

Livsmedelsverkets veterinär informerade länsstyrelsen i Halland som därefter besökte mannens gård. Mannen berättade då att hans ekonomin var dålig samt att han haft svårt att få fodret att räcka till efter 2018 års torka.

Efter händelsen slutade mannen med grisuppfödningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.