Maria Nebel säger att lärare måste agera om de känner oro för att något inte stämmer. Foto: SVT/TT

Lärare utbildas i att upptäcka elevers droganvändning

Uppdaterad
Publicerad

Droganvändningen i Falkenberg, liksom i övriga landet, ökar. Genom en ny handlingsplan ges lärare i Falkenberg nu information för att kunna stoppa elevers droganvändning innan det är för sent.

– Det är för att lärare ska veta vad de ska göra när de får känslan av att något är snett, säger Maria Nebel, verksamhetschef för barn- och elevhälsan.

Vid fyra tillfällen har lärare vid de kommunala skolorna i Falkenberg från årskurs fyra och uppåt fått information om hur de ska agera om de misstänker att en elev använder sig av droger. För att skapa gemensamma riktlinjer har kommunen tillsammans med socialtjänsten och polisen tagit fram en handlingsplan som lärarna ska agera efter.

En av anledningarna till att handlingsplanen tagits fram är att skolor tidigare har agerat på olika sätt.

– Vi behöver skapa ett tydligt samarbete för att veta hur vi ska hantera olika situationer, säger Maria Nebel, verksamhetschef för barn- och elevhälsan i Falkenbergs kommun.

Används av yngre barn

Anneli Svensson, kommunpolis i Falkenberg, säger att droganvändningen har ökat och att användningen gått lägre ner i åldrarna. Hon menar att en av anledningarna kan vara sociala medier.

– I det här sammanhangen kan sociala medier nog användas till att göra marknaden med lättåtkomlig för barn, säger hon.

Hör mer om varför lärarna utbildas i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.