Nästan 2000 personer besökte Lego-helgen i Varbergs fästning. Bilder från Hallands kulturhistoriska museum. Foto: Adrian Alebo Andersson/Varbergs kulturhistoriska museum

Legoentusiaster intog Varbergs fästning

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har nästan 2 000 personer besökt en utställning med de klassiska små klossarna som visats upp på Hallands kulturhistoriska museum.

Den 300 kvadratmeter stora Rikssalen i Varbergs fästning har under helgen fyllts med kreationer av olika färg och form – allihopa byggda i Lego.

– Det är alltifrån ganska klassiska byggen till hus som finns i verkligheten och Öresundståg som kör omkring här, säger Adrian Alebo Andersson, guide och receptionist på Hallands kulturhistoriska museum.

Förutom barnfamiljer har det varit mycket äldre entusiaster på plats under de två dagarna som utställningen har haft öppet.

– Det är många som tycker att det är riktigt häftigt att det här händer i Varberg, fortsätter Adrian Alebo Andersson.

”Krävs fantasi och ihärdighet”

Det är medlemmar från föreningen Swebrick som står bakom kreationerna och de ser ett ökat intresse för byggande med de danska klossarna.

– Det är lättare att vara nörd idag än vad det var för några år sedan. Vi brukar säga att folk kommer ut ur Legogarderoben. Det är många som kanske tycker om att bygga men inte har vågat tidigare, säger Leonard von Wolcker, regionsansvarig för Swebrick i Halland.

Han uppskattar att den sammanlagda byggtiden för verken som visats i helgen går upp till flera år.

– Jag tror att det kan vara cirka en halv miljon bitar, fortsätter han.

Att ställa ut på det här sättet beskriver Leonard von Wolcker som en egoboost, men han och de andra medlemmarna hoppas även att inspirera barn och vuxna till att bygga mer med klossarna.

Vad krävs för att bli en bra byggare?

– Vild fantasi, ihärdighet och lite Lego, säger Leonard von Wolcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.