Foto: Från polisens förundersökning. Bilden är beskuren.

Stöldliga hittade sina offer på hotell- och flygplatsparkeringar

Uppdaterad
Publicerad

Smycken och kontanter för en halv miljon hittades när polisen grep och nystade upp stöldligan på en rastplats utanför Björkäng i Varberg.  Genom att spana på parkerade bilar vid hotell och flygplatser hittade ligan sina offer vars hem stod obevakade medan ägarna var på resa. Då slog tjuvarna till.

Ligan sökte i bilregistret var fordonen hörde hemma och kunde på så sätt hitta lämpliga bostäder i Halland och västra Skåne att göra inbrott i medan ägarna var borta. De specialiserade sig på smycken, klockor och kontanter men stal även ett avsågat hagelgevär.

Föll på sina mobiltelefoner

Trots att det saknas DNA och annan bevisning från brottsplatserna har ligan kunnat knytas till stölderna genom att deras mobiltelefoner spårats till platser utanför hotell och flygplatser för att senare synas vid de fastigheter där inbrotten skedde.

En halv miljon i skadestånd

En 34-årig man döms av Varbergs tingsrätt till fängelse i tre år och sex månader för inbrottstöld vid tio olika tillfällen. Kumpanerna, en 25-årig man, döms till ett år och två månaders fängelse och en 32-årig man till tre månaders fängelse för häleri. Två av dem döms att betala skadestånd på uppemot 500 000 kronor.

Samtliga har nekat till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.