Linn Birnbo vann sitt andra SM-guld Foto: Privat

Linn Birnbo från Halmstad vann SM i surfing

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen pågick SM i surfing. I damklassen vann Linn Birnbo, som precis kommit hem från VM i Japan.

Nyss hemkommen från VM i Japan så var Linn Birnbo, som vunnit ett SM-guld tidigare, i toppform. På stranden Long Beach i japanska Tahara slutade Birnbo på en 37e plats av 90 tjejer. När hon kom hem till Sverige så bärgade hon ett SM-guld.

– Såklart är det jätteroligt. Förra året kunde jag inte vara med, så det är kul att ta tillbaka guldet, säger Linn Birnbo.

Ungefär 40 deltagare

Under tävlingen på Torö stenstrand i Nynäshamns kommun surfade ett 30-tal killar och sex tjejer. Förutom damklassen finns en juniorklass och en mixad herr- och damklass. Linn Birnbo valde att tävla även mot herrarna och slutade på en 9:e plats. Att arrangera ett SM är inte lätt. Vindar och vågor måste prickas in och det är vanligt att tävlingen annonseras med kort varsel.

– Det är ju några eldsjälar som ser till att det blir möjligt. Det är inget stort förbund bakom och det kort varsel. Men det var verkligen superroligt att träffa den här communityn som ständigt växer, vi sporrar verkligen varandra, säger hon.

Surfing som ny OS-gren

År 2020 tar sig surfingen in i finrummen. När sporten tar sig in i OS hoppas Linn Birnbo att Sverige lyckas få dit någon representant. Men att hon ska åka för egen del ser hon knappt som möjligt.

– Jag är 30 år nu och det är extremt hårda krav att kvalificera sig. Det är lite svårt att ha realistiska drömmar att ta sig dit. Min målsättning är att någon annan tjej i framtiden har möjlighet att åka. Annars har vi flera duktiga killar som kan satsa på OS, säger Birnbo.

Vad krävs för att fler tjejer ska bli intresserade av sporten?

– Det behövs möjlighet att få börja med sporten lite tidigare. Mest är det killar som håller på med sporten så det gäller för tjejerna att ha lite skinn på näsan för att ta sig fram. Ungdomsidrott i Sverige har ofta träningar utsatta på vissa tider, det är svårare med surfing som är så väderberoende. Det gäller att du som utövare är beredd att släppa allt på en måndag, torsdag eller söndag för att ta dig ut på vågorna, säger Linn Birnbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.