Linnea Henriksson släpper ny musik efter fyra år

Publicerad

1378. Så många dagar har passerat sedan Linnea Henriksson släppte studioalbumet ”Du söker bråk, jag kräver dans” i februari 2014. Nu är den nästan fyra år långa väntan över.

På fredagen släppte Linnea Henriksson sin tredje fullängdare – det självbetitlade albumet ”Linnea Henriksson”.

– Det känns jätteskönt att få ut skivan, jag har tjatat om den så länge nu! Ibland ska man inte gå och bära på saker själv. När man går igenom tunga saker och glada saker är det bra att dela det med folk, säger Linnea Henriksson.

Handlar skivan om det? Tunga saker och glada saker?

– Ja, det är nog lite båda delarna faktiskt. Både bra och dåliga grejer. Det är lite därför den heter ”Linnea Henriksson”. Jag funderade på andra titlar men allt jag kom på bara reducerade plattan till en sak – mig själv.

”Bestämde mig för att ta tid”

I somras träffade SVT Nyheter Halland Linnea Henriksson i hennes sommarstuga utanför Halmstad. Hon hade då släppt två singlar och befann sig mitt under en rikstäckande sommarturné.

Halmstadartisten avslöjade redan då att ny musik var på väg och berättade om ett mer naturligt arbetssätt, där hon tagit sig själv tiden att skriva musiken utifrån sina egna erfarenheter.

LÄS MER: Linnea Henriksson om sommarturnén och den nya musiken

– Skivan har tagit tid eftersom jag bestämde mig för att ta tid. Jag skrev om saker som hände mig istället för att bara pumpa ut något, och jag tror man hör på plattan att jag suttit och skrivit. För mig är det viktigt att min musik byggs upp på det sättet, säger hon och fortsätter:

– Tidigare album var det mer som en ”happy hour” i studion, där vi exempelvis kunde lägga in en säckpipa och lattja runt. Nu ville jag helt enkelt testa något nytt och få det ännu mer ärligt.

Om musikhjälpen: ”Upp till bevis”

Linnea Henriksson har många strängar på sin lyra. Och under hösten är hon aktuell på mer än ett sätt. Den 11 december debuterar hon som flygande reporter för Musikhjälpen – ett program hon tidigare programlett 2014 och 2015.

– Jag har aldrig varit reporter innan så nu blir det upp till bevis, säger hon.

Årets tema är barnsexhandel och Linnea kommer att resa till Filippinerna för att bli Musikhjälpens ögon och öron. Väl på plats ska hon rapportera om situationen i landet och vad som görs för att hjälpa utsatta barn.

– Det kommer bli en omskakande resa. När man sitter hemma och tar del av berättelserna är det starkt, men nu ska jag vara ögonen som ser det. Känns väldigt viktigt och bra att göra det här, och ärofyllt, säger hon.

Se Linnéa Henriksson exklusiva framträdande med sin låt ”Släpper allt”. Foto: SVT

Linnea Henriksson är en Musikhjälpenveteran och hennes andra år i buren handlade insamlingen om klimatflyktingar i just Filipinerna. I år är det ett extra tungt ämne då det handlar om brottslighet riktad mot barn, och hennes önskemål är att programmet lyckas förmedla vad den lilla människan kan göra.

– Jag hoppas att jag ser att det vi gör skapar skillnad för barnen. Och att det leder till att barnen plockas upp från de här platserna där de blir utsatta.

”Nu är dörren så jävla insparkad”

I slutet av sommaren stod Linnea Henriksson på scen under festivalen Way Out West i Göteborg. Från scenen i Slottsskogen höll hon ett brandtal för besökarna om den mörka sidan av festivaler – den som handlar om våldtäkter, misshandel och sexuella ofredanden.

Sedan dess har det hänt mycket. Yrkesgrupp efter yrkesgrupp har under hösten anslutit sig till #metoo-uppropet för att bryta tystnaden kring sexuella trakasserier och övergrepp.

Linnea Henriksson tycker att det är på tiden.

– Det är ganska skönt att det kommer ut. Det har gått för långt och det behövs en förändring. Det är viktigt att de här historierna kommer fram och att folk slutar rycka på axlarna och strunta i det. Jag hoppas att alla inser att det är vårt gemensamma ansvar att få ett slut på det här, säger hon.

Har du några egna erfarenheter av det här?

– Ja, jag har själv erfarenheter. Det är nog väldigt få som inte har några egna historier, säger Linnea Henriksson och fortsätter:

– Vi är alla en del av det här. Vi har alla sett saker som vi borde ha sagt till om. Det känns som att den dörren inte varit öppen tidigare, men nu är den så jävla insparkad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer