Lisa Jernström spenderar flera timmar framför mobilen varje dag. För några månader sen märkte hon att synen blivit sämre. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Lisa spenderade flera timmar framför mobilen – blev temporärt närsynt

Uppdaterad
Publicerad

22-åriga Lisa Jernström från Onsala märkte att hennes tidigare perfekta syn börjat bli markant sämre på kort tid. Hos optikern fick hon svaret att hon kollat för mycket på sin mobilskärm.

Fenomenet kallas falsk närsynhet. Något som vuxna människor med fullt utvecklade ögon kan drabbas av om de stirrar lång tid på ett föremål, exempelvis en mobiltelefon, på kort avstånd.

Ofta räcker det att spendera mindre tid vid skärmen i ett par timmar eller dagar, för att återigen vänja tillbaka ögonen. Men för Lisa som haft problem i flera månader blev lösningen glasögon.

– Jag ska få glasögon så jag ser bra på nära håll, så att ögonmuskeln slappnar av, när den slappnar av kommer jag kunna se på långt håll igen, säger Lisa Jernström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.