Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De var överlyckliga” berättar Liv Eriksson. Följ och se bilderna från hennes resa till Senegal och Gambia i klippet ovan. Foto: Privat

Liv från Varberg fixar rent vatten till barnhem i Afrika

Publicerad

72 vattendunkar som med hjälp av solen renar dricksvattnet har gjort skillnad för flera barnhem i Afrika.

Att ge rent vatten till mammor och barn i Afrika – har varit varbergaren Liv Eriksson dröm. Nu har den blivit verklighet.

I klippet ovan får du följa med när Liv Eriksson delar ut dunkarna i Senegal och Gambia.

Efter fem år har projektet LivsVatten gått i mål.

Liv Eriksson, som samlat in pengar till projektet genom konstutställningar och sponsorer, har precis kommit hem från Senegal och Gamiba.

Får vattnet att koka

Där har hon besökt barnhem och delat ut Solvatten, fiffiga dunkar som renar dricksvatten med hjälp av sol som får vattnet att koka.

Ett annat mål har varit att minska klimatavtrycket, då träd inte ska behöva skövlas och brännas för att koka upp och rena vatten.

Under två månader reste Liv Eriksson tillsammans med sitt team Daddy Musesa och Gilles Dieng till olika platser i Senegal och Gambia för att dela ut vattenrenare. Foto: Privat

Hur funkar Solvatten?

Solvatten är en svensk uppfinning som bland annat vunnit Polhemspriset och KTH:s stora pris.

Den tvådelade svarta behållaren fylls med vatten.

Solvattenrenaren använder sig av soluppvärmning och UV-strålning för att rena vattnet effektivt: Solens ultravioletta UVB-strålar släpps igenom UV-transparenta ytor och vattnet värms upp mot behållarens svarta insida. Synergieffekten som uppstår gör att sjukdomsalstrande mikroorganismer oskadliggörs.

I Solvatten-behållaren finns även ett filter som tar bort vattenorganismer, så vattnet blir mindre grumligt.

När processen är klar och vattnet är rent, i enlighet med WHO:s riktlinjer för rent vatten, visar en indikator en grön smiley.

Det tar mellan två och fem timmar att rena 10 liter vatten från skadliga mikroorganismer, som annars kan orsaka bland annat dysenteri, tyfus och kolera.

Källa: Solvatten, KTH

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.