Pernilla och Stefan Sunnegård. Foto: SVT

Ljusare framtid för mjölkbönder i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden ser ljusare ut för Sveriges mjölkbönder. Vid årsskiftet höjde Arla nämligen gränsen för hur mycket man betalar per liter, vilket ger mer pengar i kassan till bönderna.

Vi har träffat familjen Sunnegård utanför Laholm som nu hoppas på en bättre tillvaro.

– Det känns skönt. Nu får vi möjlighet till att renovera sådant som blivit eftersatt på gården och kanske kunna vara lite lediga ibland, säger Pernilla Sunnegård.

Även maken Stefan Sunnegård är lättad över beskedet.

– Det är helt underbart. Nu äntligen kan man plocka ut lite lön och kunna känna att det är värt att hålla på. Det handlar om att kunna göra fulla avskrivningar för innan har det bara räckt till det nödvändigaste, djurens foder i princip, säger han.

”Man tappar stinget”

Stefan och Pernilla Sunnegård har 84 kor som producerar mjölk åt Arla. Tillsammans driver de familjegården utanför Knäred i Laholms kommun sedan 16 år tillbaka.

De senaste åren har blivit allt tuffare för landets mjölkbönder i takt med sjunkande mjölkpriser. 2016 låg priserna på historiskt låga nivåer, vilket gjort att många bönder tvingats lägga ner sina verksamheter.

– Det sätter humöret, det gör det. Man tappar stinget lite grann. Man försöker hålla igång, men det är jobbigare att gå upp på morgonen, säger Stefan.

– De blir ganska tråkigt att gå till jobbet när det känns som att man inte får betalt för det man gör. Att jobba gratis är inte riktigt det man vill, säger Pernilla.

Arla höjer priserna

Nu ser framtiden ljusare ut. Arla har under de senaste fem månaderna höjt priserna som betalas ut till bönderna. För en genomsnittlig Arlagård med 100 kor motsvarar de höjningar som skett under hösten knappt en miljon kronor i ökade intäkter. Och från årsskiftet får bönderna ytterligare 19,5 öre per liter för konventionell mjölk och 10,1 öre för ekomjölk.

– Vi kanske blir en lite gladare mamma och pappa här hemma. Vi jobbar varje dag i veckan, men nu har vi möjlighet att vara lite mer lediga och hitta på något med våra barn ibland. Det känns skönt, säger Pernilla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.