Foto: SVT

Lokalerna kostar femton miljoner

Uppdaterad
Publicerad

De extra lokalerna som eleverna nu tvingas gå i är en kostsam affär för kommunen på minst 15 miljoner kronor. 

Eftersom man inte vet när Kattegattprojektet är klart är slutsumman för extralokalerna ett frågetecken.

– Det är klart att det är beklagligt. Jag kan inte säga någonting annat, säger Fredrik Geijer som är kommunchef i Halmstad.

Kattegattgymnasiet i Halmstad

När man först planerade såg man att eleverna skulle få plats på andra skolor medan renoveringen gjordes. Men under tiden som projektet dröjts har elevkullarna växt och nu måste Kattegattgymnasiets elever gå i paviljonger och i lokaler en bit bort från skolan.

Finns inte i budget

Enligt kommunens beräkningar handlar det om runt 15 miljoner kronor på två år i extra utgifter. Dessa pengar finns inte med i den budget som tidigare satts för skolrenoveringen.

–  Hade det här fungerat  hade vi varit igång och renoverat och kunnat följa tidsplanen, säger Fredrik Geijer.

Han uppskattar att projektet först kan vara klart om minst två år från nu men kan också dröja ytterligare tre år.

– Vi har helt enkelt inte kunnat fatta beslut i den här frågan. Det är ett kommunalt ansvar.

Får hyra dem igen

Kommunen har redan hyrt lokalerna som ligger en kort promenad från skolan. Men man köpte sig ur det kontraktet för några år sen för sex miljoner kronor. På kommunen ser man att man gjorde en stor besparing då eftersom man slapp hyreskostnaderna under några år. Nu måste man dock hyra dem igen.

– Det här ska sättas i ett sammanhang. Om vi inte hade haft en friskola i kommunen som kursat och hade haft beräknande mängden vuxenelever hade det rymts, säger Annika Vannerberg.

Vad slutnotan för lokalerna landar på vet man dock inte i nuläget. Kontrakt är skrivna för två år men om en helt ny skola ska på plats lär bygget ta betydligt längre tid än så.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kattegattgymnasiet i Halmstad

Mer i ämnet