Därför överväger länsstyrelsen vakter i naturreservaten. Varning för starka bilder på skadade betesdjur. Foto: SVT

Lösa hundar orsakar problem i naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Det är förbjudet att ha sin hund lösspringande i naturreservat i länet. Trots det släpper flera hundägare sin hund lös och det har lett till olyckor. Nu överväger länsstyrelsen hårdare åtgärder för att få bukt med problemen.

– Det ställer till mycket problem. Hundar kan skrämma betesdjuren, ibland får de panik och tar sig ur hagarna och ibland blir de aggressiva och kan attackera både hundar och ägare, säger Mikael Stenström, reservatsförvaltare på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har informerat om vilka regler som gäller i naturreservaten på sin hemsida och i sociala medier. Myndigheten har även förstärkt med fler skyltar i reservaten, men åtgärderna har inte gett önskad effekt och nu överväger man att ha vakter.

– Till sist så blir vi nog tvungna att ha det, eller åtminstone ordna kampanjer där vi har vakter ute. Det kan även bli så illa att vi tvingas förbjuda hundar i betesfållor där vi har mycket problem. Någonstans så har vi nått vägs ände med detta, säger Mikael Stenström.

Flera incidenter

De senaste åren har det inträffat flera incidenter där både djur och människor kommit till skada.

– Det är riktigt otrevligt. Det var en kvinna för några år sedan som kom in i en hage med sin hund. Korna uppfattade hunden som ett hot mot kalvarna och kvinnan blev nertrampad i ett dike och blev illa skadad, säger Mikael Stenström.

Kanske missar reglerna

Fågelskådaren Elisabeth Hall har besökt flera naturreservat i landet.

– Man ska ju ta reda på var man befinner sig så man vet vad det är som gäller där, men jag tror dessvärre att det är många som inte gör det, säger hon.

Fågelskådaren Elisabeth Hall har alltid sin hund Nisse kopplad i naturreservat men hon tror att en del hundägare missar att ta reda på vilka regler som gäller. Foto: SVT

Vill att hundar kopplas

Eva-Britt Widahl tycker att det är viktigt att hundar kopplas i naturreservaten.

Eva-Britt Widahl och Ann Brechensbauer tycker att det är viktigt att hundar är kopplade i naturreservat. Foto: SVT

– När man vet att det finns kretaur och hästar så måste man ju hålla koll på hunden, säger hon.

Svärdottern Eva Brechensbauer tycker inte heller att det är ok att ha sin hund lös.

– Det är varken bra för djuren som går lösa eller för andra människor som kan vara rädda för hundar.

Det har hänt att Ann har sagt till personer som haft sin hund lös.

– De har kopplat hunden på en gång. Ofta har det varit utländska turister som inte känner till reglerna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.