Rättegångar om skräptomterna

Uppdaterad
Publicerad

Nu menar flera personer från Mellanöstern att de blivit lurade av Swedish Connections att köpa fastigheter i tron om att det ska leda till uppehållstillstånd.

Det började med en annons i en tidning i Dubai 2008. Ala Edin Afia lockades att köpa en fastighet och starta ett företag i Sverige i tron att det skulle leda till uppehållstillstånd. I dag, flera år senare har fallet blivit en segdragen rättssak i Kalmar tingsrätt mellan honom och företaget Swedish Connections grundare Kadry El Naggar, en tvist som pågått ända sedan 2011. Och förhoppningen att parterna den här gången skulle komma till en förlikning kom snabbt på tal.

Ala Edin betalade nämligen El Naggar nästan en halvmiljon svenska kronor för ett nedgånget hus i Småland, ett hus som i själva verket bara är värt en bråkdel.  Efteråt hade Ala Edin blivit en halv miljon kronor fattigare och något uppehållstillstånd i Sverige har han inte beviljats.

Skräptomter säljs till Mellanöstern

Företaget Swedish Connections har i flera år förmedlat nedgångna fastigheter och oattraktiva tomter i över 30 kommuner över hela landet, till hugade spekulanter i Mellanöstern.

Varken Kadry eller som Amr el Naggar var på plats i Kalmar. De låter hälsa via sin advokat att de inte vill kommentera tvisten. Kadry El Naggar har i tidigare intervjuer helt förnekat han och hans företag skulle ha förmedlat fastigheter med löftet om uppehållstillstånd i Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skräptomter säljs till Mellanöstern

Mer i ämnet