Flickan i lågstadieålder var placerad enligt LVU när hon blev bortförd från en skolgård i södra Halland. Foto: SVT/Gorm Kallestad/TT

LVU-placerad flicka i Laholm fördes bort utomlands – fem åtalas

Uppdaterad
Publicerad
Hösten 2019 ska en flicka ha blivit bortförd från en skolgård i södra Halland och senare förts utomlands. Eftersom flickan var omhändertagen enligt LVU och boende på ett jourhem åtalas hennes fem släktingar nu vid Halmstads tingsrätt för grov egenmäktighet med barn.

Det var i september förra året som flickan i lågstadieålder blev bortförd från skolgården i södra Halland. Enligt åtalet hade flera av hennes släktingar några dagar tidigare åkt runt i trakten för att hålla koll.

– Flickan är omhändertagen enligt LVU (lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, reds. anm.) och var placerad på ett jourhem som socialtjänsten hade ordnat fram, berättar Ann-Christin Claesson, kammaråklagare i fallet.

Efter att flickan hämtats från skolgården ska hon ha hållits gömd på flera platser, bland annat i Helsingborg. Så småningom fördes hon till ett annat europeiskt land. Där ska hon ha hållits gömd ända fram till mitten på januari i år, då hon omhändertogs av landets myndigheter.

Bedöms som grovt

Samtliga åtalade misstänks ha varit delaktiga i planeringen av hur flickan skulle placeras, förflyttas och omhändertas.

– De har uppfattningen att släkten ska ta hand om barnet och inte myndigheterna, säger Ann-Christin Claesson.

Brottet ska enligt åtalet bedömas som grovt eftersom flickan rycktes upp från sin invanda miljö och förts till främmande platser. Dessutom har hon förts bort från en pågående LVU.

Samtliga erkänner brott i viss omfattning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer