Anette Sturesdotter och Tore Rydberg är två av de engagerade som patrullerar källarna på Sörse i Varberg. Foto: SVT

Lyckad grannsamverkan minskade brotten i Sörse

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan inleddes en grannsamverkan mot brott i bostadsområdet Sörse i Varberg. En lyckad satsning har det visat sig. Tryggheten har ökat och inbrott i förråd har minskat markant.

Källarlokalerna under huskropparna i Sörse är gigantiska. Det behövs för att rymma de cirka 1000 förråd som de boende använder. Det är också här som många mindre inbrott brukar ske.  

– De kan bryta upp låsen på flera förråd i en rad här, säger Tore Rydberg som är en av de engagerade.

De går alltid minst två personer. Trots det kan det vara skrämmande ibland i källarutrymmena. 

– Ja, ibland är det folk som vill sova här nere. Då får man ta det lugnt och undvika att reta dem, säger Anette Sturesdotter.

Trots att de som går rundor på nätterna kan behöva konfrontera potentiella tjuvar tror inte polisen att det är någon fara med detta.

– Det klart det finns en risk, som med allt i samhället, men den informationen de får är att iaktta och lämna informationen vidare till polisen, De har samma rättigheter som alla i samhället. De får hålla fast eller gripa en tjuv tills polisen kommer om det handlar om brott som kan ge fängelse, säger Ingmar Nilja, kommissarie Hallandspolisen.

Brotten minskade

Efter fem år av samverkan skrev Högskolan i Halmstad en rapport tillsammans med Länsförsäkringar i Halland, polisen, Varbergs fastigheter och de boende i Sörse. Projektet var så lyckat att de fick ett internationellt pris för samhällsutveckling. Brotten hade minskat markant. Tillgrepp, skadegörelse och brott mot person hade minskat med 37 procent på några år.

– Man ökade tryggheten och minskade brottsligheten med tid. Min känsla är att brotten fortfarande är på låg nivå i Sörse, säger Ingmar Nilja, kommissarie Hallandspolisen.

TV: Se hela inslaget om grannsamverkan i Sörse

LÄS MER: Följ vår livegranskning av vardagsbrott här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.