Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska M hålla fast vid vallöftet att behålla nattis i Laholm eller rösta för att lägga ner verksamheten? Se gruppledaren Thor-Gunnar Bjelland (M) svara på frågor om partiets inställning i frågan. Foto: Fredrik Magnusson/ Casper Sewerin/ SVT

M-förslag att behålla nattis i Laholm

Uppdaterad
Publicerad

Ett moderat förslag om att backa från nedläggningsplanerna av natt- och kvällsöppen förskola i Laholm kom oväntat i barn- och ungdomsnämnden.

– Vi har gått till val på detta, säger Moderaternas gruppledare Thor-Gunnar Bjelland.

Den styrande koalitionen Ansvar för Laholm – C, S, M, L och KD – har verkat eniga i förslaget om att lägga ner kommunens enda kvälls- och nattöppna förskola.

Men på sista mötet i barn- och ungdomsnämnden inför sommaruppehållet, kom Moderaternas ledamot Marit Schwerin med förslaget att backa från nedläggningen. Detta var en överraskning för samarbetspartierna.

Kan ändra sig inför omröstning

Moderaternas gruppledare Thor-Gunnar Bjelland (M) bekräftar för SVT att det är partiets grundinställning att behålla nattis. Men det kan komma att ändras inför omröstningen i kommunfullmäktige i höst. Förhandlingar med samarbetspartierna kommer att avgöra, säger han.

I klippet ovan svarar han på hur Moderaterna resonerar inför beslutet. Där reagerar också ordföranden Åke Hantoft (C) på den sena moderata vändningen i barn- och ungdomsnämnden.

Nedläggning av nattis är ett av flera förslag när skola och barnomsorg i Laholm ska spara tio miljoner kronor nästa år. Föräldrar har protesterat, bland annat med en namnlista till kommunen.

Så föräldrarnas reaktionen på nedläggningsförslaget i SVT:s intervju från i våras:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte vi föräldrar som kräver nattis, det är yrket”. I klippet berättar föräldrarna som använder sig av nattis hur de skulle påverkas om verksamheten försvann. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.