Malin Stenströms stall i Lyngåkra blev utsatt för sadelstöld hösten 2016. Foto: Polisen/Privat

Malin i Harplinge blev av med sadlar för en kvarts miljon

Publicerad

2016 drabbades flera stall i Halland av en våg av sadelstölder, däribland Stall Lyngåkra i Harplinge. Trots att ägarna återfått sina pengar via försäkringbolaget har händelsen satt sina spår.

– Vi fixat nya lås, larm och kameraövervakningsskyltar, säger hästföretagaren Malin Stenström.

Det var morgonen den 14 oktober som Malins pappa upptäckte att någon att brutit upp dörrarna och tagit sin in i sadelkammaren. Tjuvarna hade fått med sig ett tiotal sadlar till ett värde av omkring en kvarts miljon kronor.

– Det märktes att de hade varit noga med att välja vilka märken de skulle ta, berättar Malin Stenström.

Både polis och försäkringbolag kontaktades. Snart stod det klart att det inte bara var Stall Lyngåkra som råkat illa ut.

– De hade gjort en räd genom hela byn. Bortsett från däck och fyrhjulingar hade de också snott sadlar från ett annat närliggande stall, säger Malin Stenström.

Lång leveranstid

Vid årsskiftet hade de personer som förvarat sadlar i kammaren fått tillbaka sina pengar från försäkringsbolaget. Men att få en ny sadel kräver tålamod.

– Det är långa leveranstider och varje sadel måste anpassas efter ryttare och häst, säger Malin Stenström.

Polisen lyckades aldrig gripa några gärningsmän och vart stöldgodset tog vägen är det ingen som vet. Malin misstänker att det hamnat utanför Sveriges gränser.

Positiv till sadelregister

Nyligen togs ett webbaserat register fram där ridsadlar kan registreras. Målet är att det ska försvåra försäljningen av stulna sadlar.

– Jag tror det är jättebra. Det skulle göra det mycket svårare att göra sig av med stöldgodset. Finns ett register ökar möjligheterna för att det kommer tillbaka till sin riktiga ägare, säger Malin Stenström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.