Skopan på en hjullastare användes för att trycka ner stolparna i marken. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Man klämdes till döds av hjullastare – uppdragsgivare åtalas

Publicerad

En lantbrukare i 50-årsåldern anlitade en man för att fästa stolpar i marken med hjälp av en hjullastare. Men något gick snett och den anlitade mannen klämdes till döds av skopan. Nu åtalas arbetsgivaren vid Varbergs tingsrätt.

Händelsen inträffade i Varbergs kommun i mitten av september 2019. Den åtalade brukade ta hjälp av mannen för olika arbetsuppgifter i sin jordbruksverksamhet.

Vid ett tillfälle skulle de sätta upp stolpar för ett kostängsel. Arbetsmetoden byggde på att den anlitade höll stolparna upprätt medan den åtalade tryckte ner dem i marken med hjälp av skopan på sin hjullastare. I samband med arbetet gick något fel och den anlitade mannen klämdes mellan skopan och marken. Han avled senare av sina skador.

Har agerat oaktsamt

Uppdragsgivaren, som är i 50-årsåldern, åtalas vid Varbergs tingsrätt misstänkt för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död. Enligt stämningsansökan har han agerat oaktsamt, bland annat genom att låta sin medhjälpare utföra arbete inom skopans riskområde. Han har inte heller försäkrat sig om att den anställde varit på tryggt avstånd när han fört ner skopan.

I förhöret framgår att den åtalade bestrider oaktsamhet och att han hade gett den anlitade mannen tydliga instruktioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer