Mando Diaos basist Carl-Johan Fogelklou hemma i sin studio i Halmstad. Foto: SVT

Mando Diao återvände till replokalen – och hittade hem

Uppdaterad
Publicerad

Popbandet Mando Diao har bytt skepnad. Efter flera avhopp är bandet aktuellt igen med ett nytt soloalbum. SVT Nyheter Halland träffade en av originalmedlemmarna, basisten Carl-Johan Fogelklou för ett längre samtal om musiken, avhoppen, billiga räkor och hur Mando Diao återvände till sitt ursprung.

Han tar upp en vinylskiva och sätter på nya studioalbumet ”Good Times”. Den första skivan Mando Diao släpper utan Mats Björke som lämnade bandet 2014 och frontfiguren Gustaf Norén som slutade förra året.

–  Det är öppet och demokratiskt och det får aldrig finnas några nej. Det tror jag är nyckelgrejen till att producera ihop. Att man är öppen och ärlig och tar hand om varandra är jätteviktigt när man spelar in skiva för det är så mycket känslor. Om man backar ett steg och låter alla komma till tals och försöker förstå vad folk menar med sina idéer så kommer man fram med ett bra resultat i slutändan, säger Carl-Johan Fogelklou som efter genombrottet utomlands oftast kallas CJ.

Var det inte så tidigare i Mando Diao?

– Till och från. Skulle jag välja tycker jag att det här är najsare på något sätt. 

Spelade in i hemmet

Vi går upp på en mindre vindsvåning i radhuset i Halmstad där Carl-Johan har sin personliga studio. Härifrån har flera delar av ”Good Times” spelats in på distans. Flera fina instrument vittnar om en musiker som skolats genom Framnäs Folkhögskola, Musikkonservatoriet i Falun och Kungliga musikhögskolan. Trots det nämner Fogelklou att mötet med Salazar-bröderna var en ögonöppnare när bandet producerade skivan ”Give me fire”.

– Då öppnade medvetenheten upp av vad en producent gör. De pratade om ljud i bilder. ”Det ska låta som kvittrande fåglar”. Då fick man ta fram en gura och testa och så... ”Nu är det bra! Okey perfekt”. Någonstans lärde jag mig hantverket genom Salazar-bröderna.

Kaxiga basgångar och retrosynthar

Soundet som Salazar gav Mando Diao återkommer, kanske mer än någonsin, på nya skivan. Dansanta och kaxiga basgångar och retrosynthar sätter tonen på ”Good Times” och Björn Dixgårds röst är helt avskalad utan reverb.

– Björn sjunger så jäkligt bra! Han är Sveriges svar på James Brown tycker jag. Hans röst skulle vara närvarande. Vi förbjöd reverb på hans spår.

Konflikten med Kent

Mando Diao skapades i Borlänge och upptäcktes under kalasturnén 2002 tillsammans med Kent och Thåström. De spelade som förband till Kent, ett band de hamnade i konflikt med efter att de kallat dem för trötta dansbandsmusiker.

– Vi har samma relation till dem som vi har till Britney Spears, säger Gustav Norén i en intervju i SVT, 2002.

Mando Diao blev, förutom för sin melodiösa rock, kända för sin arroganta och tuffa attityd vilket genererade en hel del uppmärksammhet. Carl-Johan Fogelklou kommenterar i en intervju med SVT 2007.

– Vi var unga och dumma 20-åringar som plötsligt fick mikrofoner i ansiktet. Då sa vi vad vi tyckte, att allt annat var skit och att vi var bäst. För det tyckte vi.

Om Noréns avhopp: ” Jag tror han tröttnade helt enkelt”

Under åren har bandet släppt sju studio-album med stor musikalisk variation. Deras musikaliska resa har gått lodrätt upp. 2014 lämnade bandets keyboardist Mats Björke bandet för att jobba med egna projekt. 2015, ett halvår efteråt, meddelade bandet att frontfiguren Gustav Norén även lämnar Mando Diao. Något som ställde många frågor eftersom orsaken inte var

Bandet på en festivalspelning för några år sedan. Gustaf Norén lämnade Mando Diao under 2015. Till höger Björn Dixgård. Foto: TT

tydlig. CJ Fogelklou berättar att Gustaf Norén ville gå en annan väg men att det inte var någon konflikt i grunden för uppbrottet. Idag har de ingen kontakt.

– Han ska bli musiklärare tror jag. Resten får du fråga honom om. Jag tror han tröttnade helt enkelt.

Nu består Mando Diao av Björn Dixgård, Carl-Johan Fogelklou, Daniel Haglund, Jens Siverstedt och Patrik Heikinpieti.

Nya uppsättningen av bandet. Foto: Mando Diao

”Försöker locka med billiga räkor”

Bandmedlemmarna bor på olika håll och trots att han som småbarnsförälder ser fördelarna med att bo i Halmstad, repar Mando Diao i huvudsak i Stockholm.

– Jag försöker locka ner dem hit med att det är skitnajsa, billiga räkor här i Halmstad med de tycker det är för jobbigt att åka.

Carl-Johan Fogelklou och hans familj har bott i Halmstad sedan 2010. Och fördelarna med Halmstad överstiger småbarnslivet i Stockholm.

Carl-Johan Fogelklou i sin studio i radhuset i Halmstad. Foto: Anders Fall

– Vårt barn föddes i Stockholm och vi blev liksom blev trötta på att hela tiden behöva välja vilken betongområde vi skulle åka till och promenera med barnvagn när vi var lediga. Jag har många kontakter i Skåne och kände att jag inte kunde tänka mig att flytta norr om Stockholm. Min sambo kommer från Oskarström så det fick bli Halmstad. Barnomsorgen här är ju supernajs. Mer personal, mindre stress och allt fungerar.

Intensivt promotionarbete

Skivan ”Good times” släpps fredagen den 12 maj. Att ge ut ett album innebär mycket promotion. Under våren pendlar han ofta mellan Halmstad och länder i Europa. Dagarna efter vår intervju var det dags för en ny tur söder ut. Det har bland annat blivit otaliga intervjuer i tysk radio för bandet som är väldigt populära i Tyskland. Till sommaren väntar en lång turné genom Europa och till hösten är det dags för Japan, om allt går som det ska.

SE MER: Hela tv-inslaget med Carl-Johan Fogelklou

– Att släppa ny skiva är som ett eget litet barn. Det är som när man när man blev jätteglad av att höra bra saker från fröken i skolan. Och den här skivan har vi fått mycket beröm för, så det är jäkligt najs, avslutar Carl-Johan Fogelklou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.