Foto: privat

Fartyget har last från Bofors

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen varnade om säkerhetsbrister och dåliga levnadsförhållanden på fartyget Whiskey trio. Fartyget är nu fast i Varberg.

– Vi tycker att det här är såpass allvarligt att att vi har belagt fartyget med nyttjandeförbud. Och det är det högsta maktmedel vi har, säger Tomas Åström, ledningsstrateg på sjö- och luftfartsavdelningen på Transportstyrelsen.

Det var i fredags som Transportstyrelsen fick indikationer på att det Panamaflaggade fartyget Whiskey trio var undermåligt. Då skickade Transportstyrelsen två inspektörer ombord på fartyget.

Whiskey Trio

SVT Nyheter Halland uppmärksammade fartyget redan på måndagen: Misär på fartyg med explosiv last

– Man såg att de hade dåligt med mat och att hytterna inte var av vår standard. De hade kojar som var gjorda av lastpallar och plywood, säger Tomas Åström.

”Olycka skulle innebära kaos”

Fartyget som ligger i Varberg ska enligt uppgifter från Transportstyrelsen ha lastats med gods från Bofors. Enligt besättningens egna ord till ITF-inspektören ska de ha hämtat raketer i en militärhamn i England innan de la kurs mot Sverige.

– Av säkerhetsskäl kommenterar vi inte transporter, säger Bofors pressansvarige Jenny Nilsson.

Fartyget hade även en hel del säkerhetsbrister.

– Både besättningens levnadsförhållanden och säkerhetsriskerna på fartyget var var och en för sig nyttjandeförbudsgrundande, säger han.

De belade fartyget med säkerhetsförbud i fredags och fartyget får inte köra vidare förrän de har åtgärdat felen.

– Skulle det inträffa en olycka skulle det innebära kaos, säger Tomas Åström.

Säkerhetsbristerna:

  • De saknade kvalitetsledningssystem, dvs rutiner för hur de ska hantera utrustningen.
  • De saknade rutiner för säkerhetsarbete.
  • Besättningen kom inte åt brandstationen ombord.
  • Nödgeneratorn fungerade inte som den ska.
  • Det fanns oljeläckage i maskinrummet med brandrisk som följd.
  • Det fanns stora kommunikationsproblem bland besättningen. De anställda kunde inte läsa skyltarna som fanns uppsatta på fartyget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Whiskey Trio

Mer i ämnet