Nästan var tredje elever i årskurs åtta upplever hot och våld. Foto: TT

Många elever upplever hot och våld

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var tredje elev i årskurs åtta i Kungsbacka uppger att de blivit utsatta för brott, våld eller hot. Det visar en nationell undersökning från myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor.

Tanken med undersökningen, lokal uppföljning av ungdomspolitiken (Lupp), är att den ska resultera i ett viktigt kunskapsunderlag för kommunens beslutsfattare. I Kungsbacka har nästan 1000 elever från årskurs åtta och årskurs två på gymnasiet svarat.

Många upplever hot

När det rör brott, våld eller hot uppger 31 procent av åttondeklassarna att de blivit utsatta för något av detta under det senaste halvåret.

Otrygghet i skolan

Drygt varannan av de svarande eleverna från årskurs åtta uppger också att de ibland inte känner sig trygga i skolan, samma siffra för gymnasieeleverna är drygt var tredje elev som upplever otrygghet.

God hälsa

När de däremot får frågan om deras mående generellt så svarar drygt 70 procent av eleverna att de mår ganska eller mycket bra.

Resultatet ska spridas

Enligt Kungsbacka kommun sprider de nu resultatet i undersökningen till tjänstemän i kommunen och ser över hur de ska kunna använda sig av svaren som underlag i beslut som rör unga.

Vill du läsa hela undersökningen så finns den här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.