Foto: SVT

Många elever väljer att plugga på sommarlovet

Uppdaterad
Publicerad

Lovskola är ett alternativ där elever som inte nått eller riskerar att inte nå godkänt i vissa ämnen, har möjlighet att göra det. Nu är det klart vilka kommuner som får bidrag och hur mycket.

I Hallands län är Kungsbacka kommun den som får mest bidrag av alla, totalt drygt 1,3 miljoner. Bidraget är till för utbildning under loven.

– Vi är aktiva med att söka bidraget då vi märker att intresset är stort bland våra elever. Sen är det många nyanlända som vill lära sig både svenska A och matematik och andra ämnen, säger Astrid Tengelin, utvecklingsledare på Kungsbacka kommun.

LÄS MER: Esmatullah pluggar varje lov

Lovskola är ett frivilligt alternativ för de elever som vill. De ämnen som man har möjlighet att läsa upp är svenska, svenska A, engelska och matematik.

LÄS MER: 125.000 elever väntas plugga upp betyget i sommar

Stort intresse

Intresset är stort i Kungsbacka. Under sommaren kommer lovskolan pågå totalt i fem veckor, tre nu i starten och två i slutet av lovet.

– Jag tycker det är en fantastiskt möjlighet för eleverna. Som lärare får man mer tid med dem än i det vardagliga arbetet, säger Kristin Westman, legitimerad lärare och undervisar i engelska på lovskolan i Kungsbacka.

Enligt Kristin Westman är grupperna av elever varierande. Det kan vara elever som behöver en lugnare miljö för inlärning, nyanlända som vill lära sig mer, eller elever med en krokig period under skoltiden.

– Men när man ser hur motiverade eleverna är för att få sitt godkända betyg här på lovskolan så blir jag väldigt stolt över dem när de klarat det, och jag är glad att ha kunnat hjälpa till, säger Kristin Westman.

Under hösten fortsätter lovskolan under tillfälliga kvällar och på höstlovet, sportlovet och påsklovet.

Så mycket bidrag får din kommun till lovskola:

  • Kungsbacka kommun: 1 337 479 kronor
  • Falkenberg kommun: 111 540 kronor
  • Halmstad kommun: 727 870 kronor
  • Hylte kommun: 357 500 kronor
  • Laholm kommun: 57 200 kronor

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.