Katja Larsson i Kullabo tyckte att tisdagens jordskalv lät som en lastbil i 150 knyck. Foto: SVT/Privat

Många hallänningar kände av jordskalvet

Uppdaterad
Publicerad

Många hörde av sig till SVT på sociala medier efter tisdagens jordskalv. En tittare trodde att det var tåget som hade spårat ut, en annan att en bil kört in i huset och Dyngrakans vänner meddelade att strecken på cykelbanan fortfarande är skeva.  

En av dem som hörde av sig till SVT Nyheter Halland på sociala medier efter tisdagens jordskalv är Katja Larsson från Kollabo utanför Kinnared.

När det började mullra vid sjutiden var hon ensam hemma och tittade på TV.

– Jag trodde att det var en lastbil som kom i 150 knyck genom trädgården. Vi bor ganska avskilt och jag tänkte ”en lastbil såhär dags?”, säger hon när SVT ringer upp.

Dovt muller

– Men det var ju ett skalv här för några år sedan, så jag tänkte undermedvetet ganska snabbt att det var ett jordskalv.

Skalvet som hade sitt epicentrum strax norr om Tönnersjö kändes i marken på ungefär en mils radie.

På Katja Larssons gård märktes inga skakningar.

– Nej , men det var ett ordentligt läte.

Hundarna reagerade

Lite längre ut mot kusten, på Andersfält gård i Eldsberga satt Elizabeth Johansson vid datorn när det började mullra och hundarna for upp.

Första tanken var att tåget hade spårat ut.

– Jag tänkte att ”herregud vad är det?”. Det var ungefär som förra gången. Men jag såg någon som skrev att hon nästan ramlade av stolen. Så var det inte här. Det var mest ett dovt muller, säger hon.

Dyngrakan fortfarande skev

Och Lasse Carlsson från Dyngrakans vänner i Falkenberg låter hälsa att ”strecken på rakan fortfarande är kurviga efter skalvet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.