Transportstyrelsens utredare Fredrik Lindqvist om personliga registreringsskyltar Foto: TT+Privat

LISTA: Här är regskyltarna som fick avslag

Uppdaterad
Publicerad

Personliga registreringsskyltar har blivit allt vanligare. Men för att få en egen skylt kan du inte skriva riktigt vad som helst.

Det fick en man i Varberg erfara när han ansökte om skylten med texten 3JOH22A, något SVT Nyheter Halland berättade om förra veckan. Artikeln fick stor spridning bland press och i sociala medier. När vi ringer upp Transportstyrelsen är de väl bekanta med ansökningen från Varberg.

– En del ärenden lockar självklart till skratt och det kan bli lite lustiga diskussioner bland oss utredare, säger Fredrik Lindqvist, utredare på Transportstyrelsen och fortsätter: 

–  Ärendet i Varberg är ett praktexempel på det. Ett annat exempel vi hade nyligen var någon som ville ha ordet ”Muffen”. 

Hur vanligt är det att ansöka om egna budskap på registreringsskyltar?  

– Vi har sett en ökning av antalet ansökningar om egna skyltar och vi får in omkring 20-40 ärenden om dagen. 

Håller ni koll på nya ord och uttryck? 

– Det gäller att vi som utredare är uppdaterade på nya trender och vad som händer i samhället, säger Lindqvist och berättar att internet är en väldigt stor hjälp där man snabbt och enkelt kan söka på ord. 

På Transportstyrelsen arbetar fyra utredare med att gå igenom ansökningarna för att säkerställa att texterna inte väcker anstöt. Skyltarna får exempelvis inte innehålla budskap om droger, sex, svordomar eller religion. 

Tolkningsfråga 

Fredrik Lindqvist medger att flera ord kan ha olika betydelser. Ena gången kan ett ord vara oskyldigt, men i andra sammanhang kan det betyda någonting annat. 

– Vi hade ett ärende med texten ”Torsk” som ju är ett generellt ord. Men det kan ju både betyda fiskarten, men kan även vara slangord för sexköpare. Vi gjorde bedömningen att det var okej, då man oftast associerar ordet torsk till fisk.  

Är ni utredare alltid överens? 

–  Om vi utredare inte skulle enas i ett ärende så får vi ta stöd av jurister. Men det har nog aldrig hänt. Vi har en skarp gräns av vad som är okej och inte, säger Lindqvist. 

Kan det hända att man får avslag när man ska förnya en tidigare godkänd skylt? 

– Ja, har du haft en skylt i tio år kan ordet ha fått en ny betydelse. Vi är dessutom hårdare nu i våra bedömningar än för några år sedan, avslutar Fredrik Lindqvist.

2016 

JURA 

HELVETE 

PRINCE 

SHIRAZ 

COCAINA 

TACKGUD 

MAFFIAN 

PLAYBOY 

BIITCH 

2015 

666XXX 

MR HELL 

NO BS 

KRISHNA 

KÖRFORT 

SPEED 

RÅNARE 

BILTJUV 

SLAYERN 

2014 

2FKNFST 

ATHEIST 

SHEJTAN 

ADHD 

BEERMAN 

FQU 

TEUFEL 

FYFAN 

PSALM23 

FYFFAN 

2013 

FUCK FB 

4PLAY 

GUZA 

E CIGG 

ELCIGG 

ECIGG 

BANDIT 

SS 

666

(Källa: Transportstyrelsen)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.