Foto: SVT

Maria blev förmedlad oseriös flyttfirma

Uppdaterad
Publicerad

När Maria Andersson skulle flytta från Ljusvattnet i Norrland till ett mellanlager i Halmstad bokade hon tjänsten på nätet. Hon trodde att det var en flyttfirma hon anlitade men i själva verket var det en av många internetplattformar. 

– När de skulle hämta mina grejer så var det lite strul för de visste inte vem det var som kom. Då blev jag lite fundersam; ”ni borde ju veta vilka det är som kör”, tycker man då, säger Maria Andersson.

Det var förra sommaren som Maria Anderssons ägodelar skulle köras från Ljusvattnet i Norrland ner till Halmstad.

Valet föll på Move24 som Maria trodde var en flyttfirma men som skulle visa sig vara en så kallad internetplattform som kopplar samman firmor och beställare.

Saknade F-skattsedel

När det var dags för flytt möttes Maria av en omärkt lastbil registrerad på en privatperson i Göteborg.

– Det var saker i lasten som jag var väldigt rädd om. Vissa speciella saker som om det hade kommit i orätta händer så hade det inte varit roligt, säger Maria Andersson. 

Marias last kom fram till Halmstad, några timmar sent men utan större bekymmer. Men det finns fortfarande stora frågetecken.

Eftersom bilen är registrerad på en privatperson som inte var med vid flytten går det inte att ta reda på om de som körde hade yrkestrafiktillstånd, vilket innebär att om något hade hänt under färden är risken stor att Maria inte hade fått någon ersättning. 

Och det skulle också bli dyrare än beräknat. För frakten betalade hon 16.000 varav 9.000 som hon skulle få tillbaka i RUT-avdrag.

Men när hon hörde av sig till skatteverket fick hon veta att Move24 inte hunnit fixa godkänd F-skattsedel så något avdrag kunde hon inte få. 

Flyttföretaget dementerar

– Vi jobbar med professionella flyttfirmor som genomgår en noggrann urvalsprocess. Alla tillstånd och försäkringar ser ut som det ska, säger chefen på Move24 Sverige, som vill vara anonym, till SVT Nyheter Halland.

Sedan hösten 2016 har konsumentverket fått in sex anmälningar mot Move24. Det gäller oskäliga avtalsvillkor, felaktig marknadsföring och bristande prisinformation.

Men Maria Anderssons farhågor att lasten gick oförsäkrad tillbakavisas av företaget.

– Våra partners är fullt försäkrade. Om det inte vore så skulle de inte få jobba för oss, det vore faktiskt olagligt, säger chefen på Move24 Sverige.

”Kommer få sina pengar”

Att Maria Andersson inte fått sitt RUT-avdrag på 9.000 kronor menar Move24 beror på ett missförstånd.

– Det är inte upp till våra partners att ha skattsedel, självklart betalar de skatt, men själva utbetalningen av RUT går rätt till är vårt ansvar, och självklart kommer hon få sina pengar, säger chefen på Move24.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer